Bram en zijn vrouw wonen in een huis dat in 1986 gebouwd is. Voor de standaard van die tijd, is het huis bij de bouw al goed geïsoleerd. Toch was het in de woonkamer lastig warm te krijgen in de winter. “Onze eettafel staat aan de noordkant van de kamer”, vertelt Bram. “Mijn vrouw en kinderen hadden het daar vaak koud, je voelde de kou gewoon door de ruit binnentrekken. Om het warmer te maken, verwarmden we met de vloerverwarming, radiatoren én een gaskachel. De gaskachel vonden we gezellig en onze kinderen vonden hem geweldig. Maar met de gasprijzen van nu wil ik het gasverbruik verminderen.”

Zichtbaar en voelbaar verschil

Gelukkig blijft de kou buiten sinds de komst van de nieuwe ramen. “We merkten het verschil meteen”, vertelt Bram. Binnenkort wordt ook op de eerste etage nieuw glas geplaatst. “We zagen op de warmtebeelden van het Energiecollectief Capelle hoeveel verschil goed isolerend glas maakt”, vertelt Bram. “Op de begane grond verliezen we geen warmte meer via de ruiten, alleen nog via de deuren. We hebben dan ook gelijk besloten om de HR++-ramen ook boven te laten zetten.” Die klus is in het voorjaar gepland.

Energie opwekken

Bram raakte met de vrijwilligers van het Energiecollectief Capelle aan de praat over de verduurzaming van zijn woning. Het woord ‘zonnepanelen’ viel al snel. Zou dat iets voor Bram en zijn vrouw zijn, om van de hoge energiekosten af te komen? “Ik vond zonnepanelen al langer een interessant idee, maar best een investering”, vertelt Bram. “Ik heb daarom vooral kritisch gekeken naar de terugverdientijd. En die viel me niet tegen. We werden enthousiast en hebben de knoop doorgehakt.” Inmiddels hebben Bram en zijn vrouw al een jaar zonnepanelen op het dak, die meer energie opwekken dan het gezin gebruikt. “Als ik dat had geweten, had ik ze misschien eerder laten leggen!”