Cobra heeft van elke vierkante meter in Nederland gemeten of het in de schaduw ligt. Op 21 juni om half vier ’s middags, het moment in het jaar dat de schaduwen het kortst zijn en de zon op haar warmst, viel er een schaduw over 38,4 procent van de openbare ruimte in Capelle aan den IJssel.

Deze week wordt het voor het eerst dit jaar zomers warm. Vooral kwetsbare mensen, zoals jonge kinderen en 80-plussers, hebben dan baat bij schaduw. Dat kan al gauw tien graden schelen. Zou heel Capelle aan den IJssel deze week rond het middaguur tegelijk naar buiten gaan, dan is er voor elke inwoner 33 vierkante meter aan groene schaduw beschikbaar.

’Groene schaduw’

De meeste schaduw in Capelle aan den IJssel (31 procent van alle openbare ruimte) is zogenoemde ‘groene schaduw’, dus verkoeling van bomen. Bomen hebben als bijkomend voordeel dat ze niet alleen zonlicht tegenhouden, maar ook de lucht daadwerkelijk koeler maken. Vandaar dat het in een bos of park, ook in de volle zon, koeler is dan in diezelfde zon tussen de bebouwing. Denk daaraan als u uw tuin vol legt met tegels. Groen zorgt voor verkoeling!

Omgeving Schollebos heeft de meeste schaduw

Gebouwen bieden natuurlijk ook schaduw: in Capelle aan den IJssel gaat het dan om 7,4 procent van de openbare ruimte. Dat percentage ligt daarmee boven het landelijk gemiddelde van 1,6 procent.

Ook in Capelle aan den IJssel zijn er grote verschillen tussen diverse delen van de gemeente. In de buurt van het Schollebos ligt 77,0 procent van de openbare ruimte in de schaduw (groen en grijs bij elkaar opgeteld). In de wijken die dichtbij de IJssel liggen is dat maar 2,5 procent.

Wat kunt u zelf doen?

Hoe zorgt u zelf voor meer schaduw en verkoeling rond uw woning? Plekken met veel groen en afwisselend schaduw zijn maar liefst 5°C koeler dan versteende locaties. Een tuin met 60 procent groen is prima. Gras, struiken, bloemen en een boom met daarnaast een terras en een looppad. Ook een balkon kunt u vol zetten en hangen met groen. Een groen dak op de schuur zorgt ook voor verkoeling.

Lees alle tips voor een groenere tuin of balkon