Het verzorgen van zonnebloemen vergt niet heel veel werk. Wel is het belangrijk om de plantjes in de gaten te houden. Zo blijven ze gezond en groeien ze goed.  

Water geven

Zonnebloemen hebben genoeg water nodig om te groeien. Als de plant in de volle grond staat, is het alleen in droge periodes nodig om water te geven. Staat de plant in een pot? Geef de plant water als de grond droger wordt.  Voorkom dat de grond te nat wordt. Dan kunnen de stengel en wortels gaan rotten en breken. Geef bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds water, zodat de bloem niet verbrandt.  

Bemesten

Om gezond te groeien hebben zonnebloemen voedingsstoffen nodig. Verbeter de grond waarin u de zonnebloemen kweekt in het voorjaar door organische mestkorrels erdoor te mengen. Als de bloemen opengaan, dan kunt u het beste iedere week een beetje meststof voor tomaten bij de zonnebloem strooien. Zelfgemaakte compost zorgt ook voor extra voedingsstoffen voor de bodem. 

Ondersteunen

Zonnebloemen kunnen hoog en zwaar worden. Met een stevige (bamboe)stok ondersteunt u de stengel. Plaats de stokken stevig in de grond en maak de stengel op meerdere punten met een touwtje of tyrap vast. Verleng de stokken als de stengel langer wordt. De top van de bloem is het zwaarst, zeker als de bloem gaat bloeien. Dus maak die goed vast. Zo voorkomt u dat de stengels breken onder hun eigen gewicht als het waait. De wind is de grootste vijand voor de zonnebloem. Is een zonnebloem toch geknakt? Zaag deze af, maar laat het onderste deel in de grond staan. Dan blijft de grond rondom de andere zonnebloemen in tact. 

Verzorgen

Slakken zijn dol op zonnebloemen, zeker als de plant nog klein is. Pak slakken op en verplaats ze zo ver mogelijk weg van de bloemen. Gebruik geen gif en korrels. Verwijder takken van de stengel die niet verder groeien. Zo gaat het water naar de juiste takken. Zitten er witte of bruine vlekken op de bladeren? Dan heeft de bloem last van meeldauw. Verwijder de aangetaste bladeren. Zorg ervoor dat de bladeren niet te nat worden tijdens het water geven. 

Doe mee aan de zonnebloemwedstrijd

Vanaf juli kan de zonnebloem gaan bloeien. De zonnebloem is op zijn hoogst als er gele bloemblaadjes groeien, de knop begint te hangen en te bloeien. Dan wordt het tijd om te meten en de lengte aan ons door te geven. Lees hoe u meedoet aan de zonnebloemwedstrijd.