Duurzaamste bewonersinitiatief 2022

Via MaakCapelle zijn bewonersinitiatieven ingediend voor de prijs van duurzaamste initiatief van 2022. De jury was onder de indruk van alle ingediende initiatieven om Capelle groener en duurzamer te maken. Twee initiatieven zijn tot winnaar uitgeroepen. ‘Het klimaat is van ons allemaal’; samen met bewoners inheemse en biologische bloembollen plaatsen in Oostgaarde en ‘Burendag insectenhotels maken’; tijdens burendag maakten kinderen samen met ouders van de Merellaan insectenhotels. Op zaterdag 15 oktober ontvingen deze twee initiatieven ieder een cheque van € 500 uit handen van wethouder Duurzaamheid Sjoerd Geissler.

Voor elk wat wils

De hele week konden geïnteresseerden in diverse wijken terecht bij het Energieloket on tour met vragen over energie besparen, afval scheiden en vergroenen.  Honderden zakjes bloembollen zijn opgehaald op de verschillende uitdeelpunten. Ook de Energieboxen met gratis advies gingen als zoete broodjes over de toonbank. Op dit moment kunnen er geen nieuwe energieboxen meer aangevraagd worden.

Op de Duurzaamheidsmarkt op donderdag zijn er veel gesprekken geweest met bewoners. Dit leverde 17 aanmeldingen op om een dak of een gezamenlijk terrein te vergroenen. Ook bleek er nog veel interesse voor de workshops KlimaatGesprekken die eind oktober weer starten in het Energieloket.

De VvE informatiebijeenkomst ‘Uw VvE gebouw verduurzamen’ kon rekenen op grote belangstelling en werd goed gewaardeerd. Zoals een deelnemer bij vertrek zei: “Dit was echt een avond met veel energie!” Gemist en toch nog interesse? Neem dan contact op de VvE-Helpdesk van de gemeente via a.kennis@capelleaandenijssel.nl.

Zonnepanelen enorm in trek

Op maandag 10 oktober vond ’s avonds de online informatiebijeenkomst over zonnepanelen plaats. De belangstelling was overweldigend: 700 Capellenaren logden in. Ook is het webinar nog door velen teruggekeken op een later moment. De adviseur van het Regionaal Energieloket gaf informatie over de zonnepanelenactie, vergunningen, leningen en het terugvragen van de btw. De installateur informeerde de aanwezigen over het aanbod.

De installateur heeft ruimte om bij 400 huishoudens zonnepanelen te plaatsen. De informatieavond heeft gezorgd voor een ruime overschrijding van het maximum.  Capellenaren die niet bij deze 400 huishoudens zitten, worden op een interesselijst geplaatst. Aanmelden hiervoor kan nog steeds tot 7 november. Wethouder Duurzaamheid Sjoerd Geissler is onder de indruk van het enorme succes van de zonnepanelenactie: “Het is duidelijk dat de onzekerheid op de energiemarkt met de daarbij horende extreme energieprijzen veel mensen heeft doen besluiten om voor zonne-energie te gaan. Dit succes is buiten alle verwachting! Daarom de interesselijst. Omdat er Capellenaren zijn die nu ‘niet aan bod komen’, kijken we als gemeente naar een oplossing. We zijn in gesprek met het Regionaal Energieloket om te zien of de installateur wellicht toch meer ruimte heeft.”

In de tussentijd staat het Capellenaren uiteraard vrij zelf offertes op te vragen bij installateurs. Op de vakspecialistenpagina van het Regionaal Energieloket zijn betrouwbare installateurs uit heel Nederland te vinden.

Blijvende aandacht voor duurzaamheid

Het succes van de afgelopen week laat zien dat er veel interesse is voor verduurzaming en energie besparen. Wethouder Sjoerd Geissler vindt het daarom van groot belang dat dit op de kaart blijft staan: “De toegenomen belangstelling voor energie besparen en duurzaamheid komt voor een groot deel voort uit de sterk stijgende prijzen voor energie en de onzekerheid op de energiemarkt. Maar daarom niet minder belangrijk. We blijven sterk inzetten op dit thema. Het blijft niet bij een themaweek: het belang is groot en daarom verdient duurzaamheid onze blijvende aandacht. In het collegeakkoord hebben we al gezegd: duurzaamheid, klimaatverandering en de energietransitie zijn grote uitdagingen waarvoor deze wereld staat. Ook voor ons als gemeente is niets doen geen optie! Daarom ben ik ontzettend blij dat we verder gaan met de samenwerking met het Energiecollectief Capelle, het ECC. De gemeente en het ECC hebben vorige week een samenwerkingsovereenkomst getekend. De vrijwilligers van dit kenniscentrum over duurzaam wonen zijn een vertrouwd gezicht voor veel Capellenaren.  Mooi dat we die samenwerking hebben kunnen bestendigen!”