Dit helpt niet alleen om zwerfafval te verminderen, maar biedt ook een extra zakcentje voor de inzamelaars. De bakken staan op plekken waar veel mensen met blikjes of flesjes lopen, zoals het treinstation, het Schollebos en bij metrohaltes. Er zijn in totaal 17 bakken geplaatst.
Schoner en duurzamer
De nieuwe statiegeldbakken helpen Capelle schoner te houden. Het zorgt ervoor dat meer flesjes en blikjes worden ingeleverd voor statiegeld, wat betekent dat er uiteindelijk meer gerecycled wordt. Hierdoor dragen de bakken niet alleen bij aan een schonere omgeving, maar ook aan een duurzamer gebruik van grondstoffen.
Veiligheid en gemak
Een ander belangrijk doel van de statiegeldbakken is om het doorzoeken van vuilnisbakken naar flesjes en blikjes te voorkomen. Dit is gevaarlijk en zorgt voor extra rommel op straat. Wethouder Sjoerd Geissler is enthousiast over het initiatief: “De statiegeldbakken zijn een mooi voorbeeld van hoe we Capelle schoner en veiliger kunnen maken. Ze helpen niet alleen om de stad netjes te houden, maar bieden kwetsbare mensen een veilige manier om statiegeld te verzamelen. Extra bijzonder is dat de bakken worden gefinancierd met het niet-ingeleverde statiegeld: de vervuiler betaalt.”
Locaties
De bakken zijn geplaatst op drukbezochte locaties. Op de kaart hieronder ziet u de locaties of kijk op de stadsatlas.
Slim en duurzaam ontwerp
De statiegeldbakken zijn ontworpen door het ontwerpbureau Art For Impact en zijn grotendeels gefinancierd door Statiegeld Nederland. Het ontwerp is geïnspireerd op de bekende oranje brievenbussen van PostNL, waardoor de bakken herkenbaar en praktisch in gebruik zijn. Met een capaciteit van 80 flesjes en blikjes blijven de bakken bovendien schoon, doordat ze eenvoudig kunnen worden afgespoeld door regenwater. In één bak passen 80 blikjes en flesjes. En ze worden makkelijk schoongespoeld door regenwater.
Uitbreiding
Voorlopig zijn er 17 statiegeldbakken geplaatst, en bij veel gebruik overweegt de gemeente om er meer toe te voegen. Deze bakken vervangen de eerder geplaatste doneerringen, die hetzelfde doel hadden maar in de praktijk minder effectief bleken.