Afgedankte of kapotte spullen, zoals boeken, (kleine) elektrische apparaten, speelgoed en textiel zijn materialen die nog vaak bij het restafval belanden. Met het gratis thuis ophalen van deze spullen wordt het voor de inwoners makkelijk om deze spullen te scheiden. Wethouder Buitenruimte Marc Wilson is enthousiast over deze mogelijkheid om te voorkomen dat nog bruikbare spullen afval worden: ”Het wordt aan huis opgehaald op een voor de bewoner geschikt moment. De opgehaalde spullen worden indien nodig gerepareerd en verkocht door kringloopwinkel Het Goed. Wat niet meer hergebruikt kan worden, gaat naar het afvalbrengstation in Capelle om aan te bieden voor recycling. Startup en milieuorganisatie Byewaste heeft een handige app ontwikkeld om een ophaalafspraak te maken. Afgedankte spullen zijn zo altijd grondstof voor nieuwe materialen. Daarmee verminderen we de hoeveelheid restafval in Capelle.”

Hoe werkt het?
Capellenaren uit de wijken Schenkel, Capelle West, Fascinatio en ’s-Gravenland ontvangen eind mei/begin juni op hun huisadres een informatiepakket met daarin een sticker en een informatiefolder. Vervolgens kunnen zij de Byewaste-app (voor iOs en Android) gratis downloaden. Met behulp van deze app kan een afspraak gemaakt worden voor de afhaalservice aan huis. De spullen die opgehaald moeten worden, mogen in een eigen zak of doos waar de sticker opgeplakt kan worden. Vervolgens kan de bewoner de spullen op de ophaaldag voor zijn of haar deur plaatsen, zodat kringloopwinkel Het Goed de spullen kan ophalen. Thuisblijven is niet nodig.
Uitsluitend boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed en textiel kunnen met deze service worden opgehaald. Voor grote spullen en grofvuil kan men een grofvuilafspraak maken via Irado.

Over de samenwerking
Gemeente Capelle wil de hoeveelheid restafval in de gemeente verminderen. Wethouder Marc Wilson: “Het doel is om zo min mogelijk restafval te verbranden: voor het milieu, om te zorgen dat grondstoffen niet verloren gaan, én voor onze portemonnee. Dat betekent: samen met Capellenaren streven naar minder afval en proberen om nog meer waardevolle grondstoffen uit ons afval te halen.” De gemeente Capelle aan den IJssel en Irado werken samen met kringloopwinkel Het Goed en startup milieuorganisatie Byewaste om te voorkomen dat ook bruikbare kleine spullen in het restafval belanden. Spullen die hergebruikt, of op de juiste manier gerecycled kunnen worden zouden anders in de verbrandingsoven belanden. Wilson: “En dat is zonde voor het milieu. Door ze een tweede leven te geven winnen we grondstoffen terug en verminderen we de hoeveelheid restafval. Dat is winst voor het milieu.”