In 2023 wipten Capellenaren 11.165 tegels. Meer dan twee keer dan het jaar ervoor. Hoeveel tegels dit jaar plaatsmaken voor groen is afwachten. Wethouder Sjoerd Geissler is positief: “Het NK Tegelwippen wordt steeds bekender in onze stad. Dat laat het groeiende aantal gewipte tegels zien. Maar we zijn er nog niet. Gemiddeld bestaat een Capelse tuin voor 28 procent uit groen. Alle Capelse tuinen bij elkaar zijn vijf keer zo groot als het Schollebos. Dat is ongeveer even groot als 400 voetbalvelden. Dat betekent dat er wel wat tegels uit de tuinen kunnen. Ook bedrijven dragen door groenere bedrijventerreinen bij aan een groener Capelle. De actie van de Green Business Club Fascinatio is daar een mooi voorbeeld van.”

Denise Fransen, voorzitter Green Business Club Fascinatio: “De meeste kans om te vergroenen is rondom de parkeerplaatsen bij onze kantoorgebouwen. Daar valt behoorlijke winst te halen op gebied van hittestress en wateroverlast, terwijl we tegelijkertijd de parkeerruimte behouden. Ook gaan we opritten splitsen zodat er een groene strook ontstaat. Daarnaast zaaien we een laagblijvend bloemenmengsel met bijvoorbeeld microklaver in. Hiermee doen we lokale insecten, waaronder (honing)bijen een plezier. We zijn trots op alle bedrijven, zoals Facet, Van Weelde Shipping Group en Blauw Trust, die meedoen!”

Iedereen kan meedoen

Tot en met 31 oktober kunnen inwoners, scholen, winkels, bedrijven en verenigingen meedoen aan het NK Tegelwippen. Wip bijvoorbeeld tegels uit uw tuin of vraag een gratis geveltuin aan. Of vervang stenen voor groen op (school)pleinen en parkeerparkeerplaatsen op bedrijventerrein. Geef het aantal gewipte tegels plus een bewijsfoto op via op www.nk-tegelwippen.nl. Zo tellen ze mee met de totale Tegelstand van Capelle aan den IJssel. Laat gewipte tegels ophalen door de Tegeltaxi. Of breng ze weg naar de milieustraat aan de Groenedijk 12. Kijk voor meer informatie en het opgeven van de tegels www.duurzaamcapelle.nl/nktegelwippen.

Ga voor groen

Een groene omgeving is prettig en goed voor iedereen. Het groen in de tuin of op het balkon biedt verkoeling en geeft schaduw. Bij regen of extreme buien zakt het water in een groene tuin beter weg, dan in een tuin met tegels. Ook nemen planten, bloemen, struiken en bomen water op en helpen ze tegen wateroverlast. Groen maakt een omgeving aantrekkelijk voor kleine dieren, insecten en vogels. Hierdoor hebben ze voedsel en schuilplaatsen. Daarnaast worden veel mensen gelukkiger en gezonder van een groene omgeving. Ga daarom voor groen. Tegels eruit, planten erin! Wilt u meer tips voor een groene tuin of groen balkon? Kijk op www.duurzaamcapelle.nl/gavoorgroen.