Op een van de mooiste plekjes in Capelle aan den IJssel ligt kinderboerderij Klaverweide. Sinds een jaar is Edith Meijer er beheerder. Zij vroeg de voucher voor circulair ondernemen aan. “We houden ons op de kinderboerderij bezig met dieren en natuur. Duurzaamheid hoort daar voor ons bij. We hebben toch een soort voorbeeldfunctie. Dus we wilden weten wat we nog meer kunnen bijdragen. Liefst in kleine stapjes. We hopen op langere termijn geld, energie en materialen te besparen.”

Van mest naar champignon

Cirkellab, dat onafhankelijk advies geeft op het vlak van grondstoffen, afval en kosten besparen, kwam langs op de kinderboerderij. Er volgde een leuk gesprek. Edith is heel benieuwd naar hun verslag. “We hebben geen duizenden euro’s om in een keer te investeren. We proberen al met kleinere dingen ons steentje bij te dragen.” Zo hergebruikt de onderhoudsman zoveel mogelijk materiaal. Mest van de dieren gaat naar een champignonkweker. Er staat een bak op het terrein om textiel in te zamelen en een bak voor elektrische apparaten. Ook frituurvet kan men hier kwijt. “En van ingezamelde blikjes kopen we dierenvoer.”

Met Cirkellab liep ze een rondje over het terrein. Edith: “Ze wilden vooral weten waar we al mee bezig zijn. Naar de afvalstromen, ons energiegebruik. Tja, ons gebouw is een monument. Niet goed geïsoleerd, geen zonnepanelen, geen HR++ glas. Gelukkig hebben we niet heel veel ruimtes die we in de winter hoeven te verwarmen. We zijn veel buiten. Naar eventuele zonnepanelen hebben we wel gevraagd bij Cirkellab.”

Bijna 50 jaar

Volgend jaar bestaat Kinderboerderij Klaverweide 50 jaar. “Van ouders en opa’s en oma’s die hier komen, hoor je regelmatig dat ze hier vroeger ook al kwamen. Ook dat is duurzaam! Maar we willen graag meegaan met de tijd. Educatie en het beleven van de natuur vinden we heel belangrijk. We geven ook natuurlessen. 23 scholen maken daar gebruik van. Er zijn kinderen die het verschil tussen een schaap en een pony niet weten. Maar ook over bijvoorbeeld eetbare planten. Als we onze bedrijfsvoering nu ook nog duurzamer kunnen maken, kunnen we er zo 50 jaar bij tellen.”

Vouchers voor verduurzamen van organisaties en bedrijven

Stappen zetten naar een meer duurzame bedrijfsvoering? De gemeente Capelle aan den IJssel biedt Capelse (mkb-)ondernemers en maatschappelijke organisaties een voucherregeling aan om te starten met verduurzamen. Hiermee krijgt u gratis en uitgebreid advies van een expert in verduurzamen. Er zijn twee soorten vouchers: een energievoucher of een circulair voucher.
Meld u aan voor één van de vouchers