“Op steeds meer plekken in Capelle staan verschillende planten bij elkaar in één plantvak. Waar eerder eentonige en kleurloze beplanting stond, staan nu verschillende bloeiende planten bij elkaar. We noemen die plekken ook wel kleur en fleur-locaties,” vertelt Henk van Mullem. Hij werkt bij de afdeling Stadsbeheer van de gemeente Capelle aan den IJssel. Henk houdt toezicht op het onderhoud van de buitenruimte in Schollevaar, Schenkel en het Schollebos. ‘Kleur en fleur’ begon met vijf aangewezen plekken, zoals de Oosterlengte, Station Schollevaar en de Rozensingel. “Inmiddels is het op steeds meer plekken zichtbaar. Daar heeft de gemeente (extra) nieuwe planten en struiken neergezet. Op sommige plekken is de oude beplanting vervangen of zijn stukken gras omgevormd tot bloemenweides. Of er zijn tegels weggehaald en vervangen door groen. Zo verbeteren de kwaliteit van de buitenruimte en beleven Capellenaren de openbare buitenruimte anders.”

Meer plantensoorten op één plek

“Openbaar groen gaat zo’n 25 jaar mee en dan is een opfrisbeurt nodig. In de oude vakken hadden we vaak één soort plant of struik staan. Nu is dat een afwisseling van verschillende soorten,” licht Henk toe. “Zo treft u in de groenstrook bij de Keerkring een bloemenweide aan. Daar groeien en bloeien klaprozen, irissen, boterbloemen, uienbollen én klavers. Bij het Ericaplein zijn weer andere planten bij elkaar geplant; struikhedra’s, de ooievaarsbek, hazelnoot, roos en Amerikaanse sering. En even verderop staan spierstruiken, struikhedra’s, de witte sering, ganzerik en de weigelia op één plek.”

Welke planten op de kleur en fleur-locaties staan, beslist de gemeente niet alleen. “Bewoners hebben meegedacht over het opfleuren van aangewezen plekken bij hen in de buurt. Met als uitgangspunt dat de planten zo veel mogelijk inheems zijn. Dat betekent dat ze van nature in Nederland voorkomen en daardoor goed passen in onze stad. Ook moeten de planten nuttig zijn voor dieren.”

De opgefleurde locaties zijn aangedragen door inwoners en Wijk Overleg Platforms (WOP’s) in Capelle. Dit gebeurde tijdens de wijkbezoeken in 2023 voor het opstellen van het Programma Buitenruimte. Daarnaast heeft de gemeente zelf locaties aangewezen waar aanpassingen mogelijk waren en zijn.

Aantrekkelijk voor dieren

Elke plant trekt dieren aan. De ene struik, plant of bloem is aantrekkelijk voor vlinders, de andere voor bijen. Door de nectar of het stuifmeel. Andere soorten bieden voor vogels voedsel door hun bessen of zijn een goede plek om te schuilen en hun nest te bouwen. “Om de locaties voor verschillende dieren nuttig te maken, is het dus belangrijk dat we niet maar één soort of overal dezelfde soorten neerzetten. We hebben de bloeitijd door die mix van de planten verlengt van het voorjaar tot en met het najaar. Met resultaat: we zien meer soorten insecten en vogels op die plekken afkomen.”

Meer voordelen

De kleur en fleur-locaties geven een impuls aan de stad. Naast dat de afwisseling er aantrekkelijk uitziet, hebben op een aantal plekken tegels plaatsgemaakt voor groen. “Zo kan het regenwater makkelijker de bodem in en gaat het niet naar het riool. Ook hebben we rondom bomen extra planten gezet. En we gebruiken een mulchlaag in de plantenvakken. Een natuurlijk mengsel van bladeren en houtsnippers die de bodem afdekt. Zo warmt de bodem minder op. Door dit soort maatregelen wordt de omgeving koeler en het ziet er gezelliger uit.”

Een natuurlijke, levende tuin

Wat in de stad gebeurt, kan ook in uw eigen tuin. Zorg voor een mix van (vaste) planten, bloemen, struiken en bomen. “Daarmee helpt u dieren aan eten en een plek om te leven. Maak van uw tuin een paradijs voor vogels, bijen en andere insecten met bijvoorbeeld soorten planten en zaden die goed passen in Capelle. Met een bloeiboog geeft u dieren van het voorjaar tot het najaar voedsel, want dan bloeien de planten na elkaar. Een tuin mag ook wat rommelig zijn. Laat bladeren liggen en schuif ze op een hoopje. Dan kan daar een egel schuilen.”

Als we zowel in de buitenruimte als in Capelse tuinen meer aandacht hebben voor ‘kleur en fleur’ versterken we de biodiversiteit. Zo maken we onze stad groener én gezonder. Kijk voor meer tips op de pagina Ga voor een natuurlijke, levende tuin.