Tessa van de Nadort adviseert de gemeente over het natuurvriendelijk beheren van het openbaar groen. Ze werkt op de afdeling Stadsbeheer, die het groen in de openbare ruimte beheert. Van maart tot november wordt het gras in Capelle gemaaid. Hoe vaak de gemeente waar maait hangt af van het soort gras, de groei en het gebruik van het gras. Maaiwerk is maatwerk en we beheren het gras zo natuurvriendelijk mogelijk. Niet elk stukje gras onderhouden we op dezelfde manier.
Maaien met beleid
Tessa licht toe: “We hebben al het gras ingedeeld in drie soorten: gazon, grasveld en bermgras. Het gazon is heel kort en dat maaien we wel 25 keer tijdens het seizoen. Daar zie je soms wat madeliefjes tussen. Het gras in een grasveld wordt ongeveer 30 centimeter hoog. Dat maaien we ongeveer 10 keer, en steeds een ander stuk van het grasveld. Naast madeliefjes groeien daar bijvoorbeeld paardenbloemen, klavers en distels. Het bermgras kan 1 meter of hoger worden, omdat we het maar 1 of 2 keer per jaar maaien. Dan zie je in het gras grotere planten zoals fluitenkruid en raapzaad.”
De gemeente Capelle aan den IJssel zorgt dat iedereen van gras kan genieten. Lees meer over het maaibeleid van de gemeente. Bekijk de locaties waar de gemeente minder maait op de kaart in de Stadsatlas.
Schuilen en eten
Waarom is het belangrijk dat het gras op plekken langer is en dat er bloemen tussen groeien? Tessa: “Bijen, vlinders en andere dieren gebruiken het (hogere) gras om te schuilen en eten te zoeken. Insecten vinden daar voedsel zoals nectar en stuifmeel van bloemen. Ze gaan van bloem naar bloem en bestuiven zo de planten. Als ze dat niet meer doen, dan raken we planten kwijt. De insecten zijn weer eten voor kleine vogels. En de kleine vogel is voedsel voor bijvoorbeeld een vos of roofvogel. Daarnaast eten rupsen, sprinkhanen, wilde konijnen en hazen planten die in het gras groeien. En muizen, egels en fazanten schuilen in het hoge gras.”
Welke bloemen en planten tussen het gras zijn waardevol?
“Alle planten die hier al eeuwen lang groeien en uit zichzelf hier terecht zijn gekomen, hebben waarde. Dit noemen we inheemse planten. Vooral bloeiende planten met veel stuifmeel of nectar, zoals paardenbloemen en witte klaver, zijn waardevol doordat ze voedsel bieden aan insecten. – Maar ook inheemse planten die geen bloemen hebben zijn waardevol voor insecten. Vlinders gebruiken ze bijvoorbeeld als waardplant. Dit betekent dat vlinders eitjes leggen op de plant en daarna eten de rupsen van de plant.”
Hoe onderhoudt u het gras in uw tuin natuurvriendelijk?
Tessa: “Maai het gras in uw tuin minder vaak. Daarmee laat u meer eten staan voor dieren én kruiden en bloemen krijgen de kans om op te komen. Daarnaast is het leuk voor uzelf: u heeft een kleurrijker gazon. Ook kan hoger gras meer aan dan kort gras. Het hoge gras zorgt voor meer schaduw op de bodem en houdt meer vocht vast. Zo droogt het gras minder snel uit tijdens een warme zomer.”
Zo maait u uw gras in delen
“U kunt bijvoorbeeld eerst de ene helft en drie weken later andere helft maaien. Maai daarnaast altijd om bloem(boll)en heen. Het loof van de bloembollen moet eerst afsterven zodat de bollen de voedingsstoffen weer kunnen opnemen. Daarna kunt u het loof wegmaaien. In het lage gras kunnen insecten zich goed opwarmen en zoeken vogels graag naar bodemdiertjes. In het hogere gras is er ruimte voor kruiden en bloeiende planten. Hier kunnen dieren zich verstoppen en vinden ze voedsel zoals nectar en stuifmeel.”
Wilt u kruiden tussen het gras?
“Als de kruiden niet vanzelf opkomen door bijvoorbeeld zaadjes in de bodem, dan het zaaien van een kruidenmengsel in uw gazon een optie. Kies hierbij altijd voor een mengsel met voornamelijk inheemse planten met bloemen, want zonder eten komen er geen bijen. Houd ook rekening met de hoogte van de kruiden en de hoogte van uw gazon. Kies bijvoorbeeld voor lage kruiden zoals madeliefjes, witte klaver en kleine ratelaar. Zo krijgen de kruiden de kans om te bloeien, voordat ze te hoog groeien en worden afgemaaid.”
Liever een bloemrijk gazon?
Gebruik dan geen voeding voor uw gras. “Het klinkt misschien gek, maar een paar soorten planten vinden een voedselrijke bodem fijn. Die soorten verdrukken de rest. Door uw gras minder te voeden, geeft u andere planten de kans om meer op te komen en is er een eerlijke competitie tussen de soorten. Daardoor verandert het gazon wel. Het groen is minder fel en er staan andere planten tussendoor. Het ziet er minder strak en wat wilder uit.”