Vogels die in het najaar niet naar warme plekken vliegen, bereiden zich voor op de regen en kou in de winter. U helpt vogels door uw tuin of balkon vogelvriendelijk in te richten en extra maatregelen te treffen. Anjenneke van der Vaart: “Iets doen voor vogels heeft nut als u weet welke vogels bij u voorkomen. Elke vogel heeft namelijk andere voorkeuren voor bijvoorbeeld voedsel en een slaapplek. Ga daarom eens voor het raam zitten en kijk een half uur (met een kijker) welke vogels uw tuin of balkon opzoeken. Met de postcode vogelcheck op de website van de Vogelbescherming krijgt u gericht tips voor de vogels die veel bij u in de buurt voorkomen.”
Ga voor groen in de tuin
Vogels zijn blij met een plek met veel groen. Dat kan in een dichte stekelstruik of groenblijvende boom, zoals hulst of taxus. Met een haag als (erf)afscheiding hebben de vogels een plek om veilig een nestje te maken of om dekking te zoeken bij gevaar. Komen er ook bessen aan de haag? Daar eten ze ook van. Zorg voor veel verschillende planten die op steeds een ander moment bloeien en daarna zaadjes hebben. Op de website van de Vogelbescherming vindt u meer tips voor vogelvriendelijke planten.
Hang een nestkastje op
“Door een nestkast op te hangen, biedt u (kleine) vogels een slaapplek. Ook zijn er vogels die slapen in takkenhopen, tussen houtblokken, in een holle boom, onder afgevallen bladeren of in een hoekje van bijvoorbeeld een carport of overkapping. Als het maar een plek is waar katten hen niet te pakken krijgen.” Niet ieder nestkastje is voor elke vogel geschikt. De herfst is wel het perfecte moment om nestkastjes op te hangen. “Over het algemeen geldt dat de opening van het huisje op het noordoosten gericht moet zijn. Zo wordt het in de zomer niet te warm en komt er geen regen in het huisje. Houd de aanvliegroute vrij van takken of andere obstakels die de ingang blokkeren. Hang het huisje op een rustige plek en minimaal 2 meter boven de grond. Vogelhuisjes voor dezelfde vogelsoort hangt u het beste meer dan 10 meter uit elkaar. Huisjes voor verschillende soorten moeten minimaal 3 meter uit elkaar hangen. Ga hierover in gesprek met uw buren. Zo ontstaat een grotere zone waar de vogels kunnen leven.” Heeft u een nestkastje hangen? Maak deze in het najaar schoon met kokend water. Dan is die weer bruikbaar in de winter.
Vogels voeren
Om de winter te overleven, hebben vogels genoeg voedsel nodig. “Het kost vogels veel energie om zichzelf warm te houden in de kou. Het fijnst is als vogels in uw tuin of op uw balkon eten van natuurlijk voedsel. Zaden en pitten van planten die u daar al heeft staan. Bijvoorbeeld de rozenbottel, bessenstruiken, zaden van zomerbloeiers en klimop. Laat in de tuin afgevallen bladeren liggen of veeg ze onder de heg. Daar overwinteren spinnetjes, insecten, wormen en andere kleine diertjes. Insecten zijn ook een maaltijd voor vogels. Bijvoeren kan door bijvoorbeeld een rottende appel of peer op een voederplank neer te leggen. Vogels vinden vetblokken of pindakaas (geschikt voor vogels) ook lekker. Er zijn verschillende soorten en koop ze het liefst zonder (plastic) netje.”
Water is altijd een goed idee
“Het hele jaar door drinken en badderen vogels in water, ook in de wintermaanden. Zet een platte schaal op een veilige plek neer. Ververs elke dag het water, zodat het schoon blijft.”
Tuinadvies van tuinvogelconsulent Anjenneke
Wilt u advies op maat om uw tuin of balkon vogelvriendelijk in te richten? Tuinvogelconsulent Anjenneke van der Vaart komt graag persoonlijk bij u langs. Via de website van de Vogelbescherming maakt u een afspraak met haar. Samen kijkt u naar uw tuin, de wensen en de mogelijkheden. Na afloop ontvangt u een advies om zelf aan de slag te gaan. U ontvangt tips om uw tuin vogelvriendelijker in te richten, een vlekkenplan voor de indeling van de tuin en beplantingstips. Dit kost €30,- voor leden en €47,50 voor niet-leden van Vogelbescherming Nederland.