De woningen worden duurzamer. Ook het gebouw ondergaat een onderhoudsbeurt. Het resultaat? De bewoners wonen straks weer in een comfortabele en duurzame sociale huurwoning. Dat stelden de gemeente Capelle aan den IJssel, Havensteder, Pameijer en betrokken buurtbewoners samen vast in de gebiedsvisie Florabuurt. De uitvoering is in handen van BAM Wonen.

Na de bouwvakantie starten de eerste werkzaamheden. Dit gebeurt op de begane grond, in de garages en in de bergingen. Ook het leidingwerk van de verwarming en de isolatie wordt gedaan. Als eerste zijn de woningen aan de Wingerd 4 t/m 78 aan de beurt. Bewoners krijgen twee weken vóór de start meer informatie. In januari 2024 volgen de werkzaamheden in de woningen. BAM Wonen verwacht in het najaar van 2025 met de 21 portiekflats klaar te zijn.

Wat gaat er gebeuren?

De portiekflats krijgen een moderne uitstraling. De entrees worden vernieuwd en veiliger met LED-verlichting. De woningen krijgen goede ventilatie en isolatie. Dat woont prettiger. Alle flats zijn straks energiezuiniger. Ze krijgen een energielabel A. Dit zorgt voor een lagere energierekening voor de huurder.

Een greep uit de werkzaamheden:
• Betere isolatie voor de gevels, bergingen en het dak;
• De buitenkant van het gebouw krijgt een flinke opfrisbeurt;
• De entrees krijgen meer glas en daglicht. Dit zorgt voor een veiliger gevoel bij de bewoners;
• Al het glas wordt vervangen door HR++-glas;
• In de woningen worden waar nodig toiletten, badkamers en keukens vervangen;
• Er komen zonnepanelen op het dak;
• De woningen krijgen nieuwe radiatoren met thermostaat.

Klaar voor de toekomst

Daarnaast maakt Havensteder de woningen klaar voor een aardgasvrije toekomst. Straks koken de bewoners niet meer op gas, maar elektrisch. Iedereen krijgt een elektrische kookplaat en een pannenset. Ook de boiler verdwijnt uit de woningen. Daar komt een warmteafleverset voor warm water voor in de plaats. Voor iedere woning komen er vier zonnepanelen voor eigen gebruik op het dak. Dit bespaart de bewoners op de energiekosten. Ook draagt het bij aan een beter klimaat.

BAM hergebruikt tijdens de werkzaamheden de materialen. Zo blijven de bestaande kozijnen en daarin komt nieuw HR++-glas. Het oude glas wordt gerecycled, net als de oude radiatoren. De oude entreedeuren van de portieken en balkondeuren van de woningen worden in een sociale werkomgeving verwerkt tot circulaire wandafwerking.

Bewoners blij met renovatie

De bewoners kijken uit naar de renovatie. Maar liefst 84 procent van de bewoners stemde in met de werkzaamheden. De grote interesse voor het project bleek ook uit de hoge opkomst bij de bewonersdagen van Havensteder en BAM Wonen. Bewoners konden terecht in een speciale roadtruck voor uitleg over het plan en antwoorden op hun vragen.

Meer weten? Lees het bericht van Havensteder