Hout stoken is ongezond voor iedereen

De rook die van brandend hout afkomt is ongezond. Tijdens het verbranden van hout komen er schadelijke stoffen in de lucht zoals fijnstof en koolmonoxide. Dit is schadelijk voor iedereen die het inademt, binnen in huis en buiten. En dit is extra schadelijk voor mensen met een longziekte (astma, COPD, bronchitis).

Gebruik het Stookalert

Om zoveel mogelijk rekening met elkaar te houden heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) het Stookalert gemaakt. Een handige website en app waarop u snel kan zien wanneer u wel en beter geen hout kan stoken. U kunt u aanmelden voor het stookalert.

Stook bewust

Hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht komen als u hout stookt, hangt af van meerdere dingen: het soort kachel, het hout dat u gebruikt en de manier waarop u stookt. Op de website van Milieu Centraal vindt u tips over hoe u bewust en gezond kan stoken.

Wat kunt u doen als u last heeft van rook?

Heeft u last van een kachel of open haard uit uw omgeving? Ga dan eerst in overleg met de stoker. Vaak komt de overlast door slecht stookgedrag. Vindt u het lastig om op de stoker af te stappen? Bereid u dan voor via dit stappenplan. Als u er samen niet uitkomt, neemt u dan contact op met de gemeente.