Er wordt hard gewerkt aan duurzaamheid in Capelle aan den IJssel. Steeds meer Capellenaren nemen kleine maatregelen, plaatsen zonnepanelen, leggen een groen dak aan of wonen in een beter geïsoleerde woning. Ook als gemeente weten we ons te onderscheiden. Met de Monitor Programma Duurzaamheid 2020 zetten we op een rij hoe het ervoor staat met duurzaamheid in Capelle.

Energiebesparing

Steeds meer Capellenaren, VvE’s en bedrijven zijn aan de slag met energiebesparing. Havensteder en Woonzorg hebben bij honderden sociale huurwoningen de isolatie verbeterd. Ook met kleine slimme maatregelen zijn flinke besparingen mogelijk. De bezoeken van de energiecoaches leveren een besparing op de energierekening van gemiddeld € 209,- per woning per jaar op. Wilt u ook een afspraak maken met een energiecoach? Klik dan hier voor meer informatie.

Zonnepanelen

We zetten vol in op het opwekken van zonne-energie op de Capelse daken. Al sinds 2015 stijgt het aantal zonnepanelen in Capelle aan den IJssel met gemiddeld 35% per jaar. Vorig jaar lagen er bijna 20.000 zonnepanelen in de stad. Eind 2022 willen we dat er 70.000 zonnepanelen in de stad liggen.

Aardgasvrij

In 2050 moet de gebouwde omgeving aardgasvrij zijn. We pakken deze overstap stap voor stap aan. Schollevaar, Fascinatio en delen van de Hoofdweg zijn aangesloten op de stadsverwarming. 71% van de warmte voor de stadsverwarming wordt duurzaam opgewekt met restwarmte uit de haven. Wanneer de andere wijken de overstap maken naar aardgasvrij wordt volgend jaar bekend.

Groene daken

Steeds meer Capellenaren weten de subsidieregeling voor een groen dak, groene gevel of groene schutting te vinden. Tot 1 mei 2020 is al 4.188 m2 groen dak aangelegd.

Restafval

Het lukt op korte termijn nog niet om de hoeveelheid afval per inwoner te verminderen tot de landelijke doelstelling van 100kg per persoon per jaar. Na de zomer volgt een actieplan afval met een Capelse doelstelling.

Het goede voorbeeld geven

We vinden het belangrijk dat we als gemeente zelf het goede voorbeeld geven. Op 12 daken liggen inmiddels in totaal ruim 2.400 zonnepanelen. Op 1 januari 2020 was 47% van de openbare verlichting in Capelle aan den IJssel LED. Hiermee voldoen we ruim aan de landelijke doelstelling van 40%. Op dit moment zijn al 15 van de 36 gemeentelijke voertuigen elektrisch.