Het is de Week van het Tweedehands Textiel en daarom besteden we aandacht aan het bewust kopen, gebruiken en afdanken van kleding en ander textiel. Voor het maken van bijvoorbeeld één kilogram katoen is veel water nodig. Veel kleding legt een lange reis over de wereld af voordat het in de winkels ligt. Er komen steeds meer (goedkope) kledingcollecties bij. De textielindustrie heeft flinke gevolgen voor de aarde. Met onze duurzame tips helpt u oud textiel aan een nieuw leven.  

Langer leven voor kleding

Ieder jaar koopt een Nederlander gemiddeld 50 nieuwe kledingstukken. Door kledingstukken slim te kopen, langer te gebruiken en op de juiste manier af te danken, gaat u verstandig om met kleding. De grootste winst zit in het minder kopen van nieuwe kleding. Bijvoorbeeld door alleen te kopen wat u nodig heeft. Als u toch wat koopt, kies dan voor kleding van goede kwaliteit of hergebruikte, gerecyclede stoffen. Nog een optie is het lenen of tweedehands kopen van kleding. Kleding gaat langer mee door het op de juiste manier te wassen en netjes op te bergen. Maar ook door het repareren of door kledingstukken te verkopen, te ruilen of weg te geven.  

Tweede kans voor textiel

Kringloop- en tweedehandswinkels in Capelle zijn blij met kleding, schoenen en accessoires die nog goed zijn. U vindt ze op de circulaire kaart in de Stadsatlas. Via deze winkels krijgt het een tweede kans bij iemand anders. Is kleding niet meer te maken, versleten of er zitten vlekken in? Lever uw kleding dan in bij een textielcontainer van Reshare of op de milieustraat. Maar liefst 92% van het ingezamelde textiel kan worden hergebruikt. Het verwerken van oud textiel bespaart grondstoffen voor nieuw textiel. Oud textiel krijgt bijvoorbeeld een tweede leven als poetsdoek, deken, isolatiemateriaal, vulling van een autostoel of vloerbedekking. Kijk voor meer informatie over het scheiden van textiel op de website van Irado. 

Tips voor de textielcontainer

  • Het textiel moet schoon/gewassen (zonder verf- en olievlekken) en droog zijn. 
  • Ook gescheurde en versleten kleding en textiel mag in de container. 
  • Verpak de kleding in een zak en maak die goed dicht voor u deze in de container gooit. Zo blijven de kleren droog. 
  • Gooi schoenen als paar weg: bindt ze aan elkaar. 
  • Alle kleding is welkom, dus ook sokken, kousen, zwemgoed en ondergoed.  
  • Ook bijvoorbeeld theedoeken, handdoeken, riemen, petten, knuffels, stropdassen, hoeden, sjaals, beddengoed, dekens en gordijnen mogen erin.  
  • Bij steeds meer kledingwinkels kunt u gebruikte kleding inleveren, op dezelfde manier als in de textielcontainer.

Capelle aan den IJssel zet stappen naar een circulaire economie in 2050. Samen zorgen we dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen en dat afval niet meer bestaat. Dit doen we door onze spullen langer te gebruiken, te repareren en een tweede leven te geven. Zo wordt oud altijd weer nieuw.