Door kleine veranderingen aan te brengen in uw dagelijkse leven, bent u stap voor stap duurzamer bezig. U creëert u zo min mogelijk afval door bewust te letten op wat u koopt, de manier waarop u spullen gebruikt en hoe u het afdankt. Stop bijvoorbeeld met het kopen van spullen die u eigenlijk niet nodig heeft. Gebruik spullen steeds opnieuw. Of maak iemand anders blij met iets wat u niet meer wilt hebben.  

Doe meer met minder

  • Maak hergebruik gangbaar

    Schakel over op herbruikbaar. Voor veel wegwerpartikel bestaat een prima wasbaar of opnieuw te gebruiken alternatief. Drinkt u graag een bakje koffie onderweg? Gebruik daarvoor een mok of een herbruikbare beker. Neem een vouwtasje mee als u naar de winkels gaat. Of gebruik een uitwisbaar notitieblok in plaats van een papieren variant.  

  • Van hebben naar gebruiken

    80% van onze spullen gebruikt u niet vaak. U hoeft niet alles in huis te hebben. Leen, deel, ruil of huur spullen. Een buur, vriend of familielid heeft vast die boor, partytent of dat boek voor jou te leen. Doe een oproepje in de buurtapp voor die ladder die u even nodig heeft. Of huur voor uw klus het gereedschap bij een bouwmarkt. 

  • Koop bewust

    Koop alleen wat u nodig heeft en kies voor duurzame materialen of een duurzaam merk.   

  • Maak van tweedehands uw eerste keuze

    Ga naar tweedehands- en kringloopwinkels, weggeefkasten en minibiebs voor ‘nieuwe’ kleding, woonaccessoires, speelgoed en boeken. Ook online kunt u tweedehands spullen vinden. Via bijvoorbeeld weggeefhoeken op Facebook, buurtapps of platforms zoals Marktplaats of Vinted. Zo haalt u unieke items in huis.  

  • Gebruik uw spullen langer

    Dit doet u door ze te repareren of onderdelen ervan te vervangen. Doe het zelf (met behulp van filmpjes op YouTube) of laat u helpen door bijvoorbeeld het Repair Café, een monteur of een leverancier. 

  • Voorkom voedselverspilling

    Gemiddeld gooit iedere Nederlander 33,4 kilo eten per jaar weg. Verspil minder door slimmer te kopen en te koken. Check voordat u naar de winkel gaat wat er in de voorraadkast staat. Maak van tevoren een boodschappenlijstje. Zo koopt u minder dingen die u niet nodig heeft. In de keuken verspilt u minder eten door precies genoeg te koken en ingrediënten af te wegen.  

  • Ga creatief om met restjes

    Maak bijvoorbeeld van restjes groenten een soep. Haal bij het Energieloket een gratis soeppakketje op om soep te maken. Op = op. Het Energieloket is open op donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. 

Capelle aan den IJssel zet stappen naar een circulaire economie in 2050. Samen zorgen we dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen en dat afval niet meer bestaat. Dit doen we door onze spullen langer te gebruiken, te repareren en een tweede leven te geven. Zo wordt oud altijd weer nieuw.