De woningen zijn uitgerust met zonnepanelen en vloerverwarming. Er is een warmte-terugwin-ventilatie systeem aanwezig. Een bodemwarmtepomp vervangt de ‘ouderwetse’ cv-ketel, waardoor de nieuwbouwwoningen gasloos zijn. De appartementen zijn voorbereid op het verwarmen met stadswarmte. Daarnaast hebben nog bruikbare materialen in het nieuwbouwproject een tweede leven gekregen. Zo wordt zuiniger omgegaan met energie en grondstoffen.
Gevels van hergebruikt materiaal
Wie langs de woningen van het appartementencomplex aan de Roekstraat/Fluiterlaan loopt, zal het niet direct herkennen maar een groot deel van de gevel is gemaakt van stoeptegels. Tegels uit Hoven II hebben op dezelfde plek in Capelle een nieuwe functie gekregen. Ze zijn door midden gebroken en op elkaar gemetseld. Met cement dat gemaakt is van een mix van nieuw cement én gemalen oud beton van de verouderde portiekflats. De stoeptegels als gevel toepassen, bracht best wat uitdagingen met zich mee. Die tegels zijn namelijk zwaarder en hebben een andere zuigende werking dan bakstenen. De verhouding van het cement én de werkwijze van het metselen moest de aannemer daarop aanpassen. Daarnaast zijn de andere gevelstenen die in de muur zijn verwerkt voor een groot deel gemaakt van gerecycled materiaal.
Niet alleen stenen en betonbrokken van de oude portiekflats zijn teruggekomen in de nieuwe woonbuurt. Ook is het nog bruikbare hout gebruikt bij het timmerwerk. De kunststof kozijnen zijn gemaakt van materialen uit andere projecten.
Hergebruik van twee portiekflats
En wat is er gebeurd met die twee portiekflats die zijn blijven staan? Bijna al het bestaande materiaal is hergebruikt, van fundering tot binnenmuur. De flats zijn geïsoleerd door bijvoorbeeld voorzetwanden te plaatsen aan de buitenkant van de muren en er is HR++ glas ingezet. Er is – volgens de nieuwe bouweisen – een nieuwe galerij met lift aan de flats gebouwd. Uitdagend daarbij was wel het verschil tussen de plafondhoogte van de portiekflat én nieuwe galerij met lift. Tegenwoordig moet het plafond hoger zijn dan voorheen. De flats zijn volledig geüpgraded naar deze tijd en hebben daardoor lagere energiekosten.
Tussen de huizen is er ruimte voor groen
De bomen, planten en bloemen maken de buurt koeler, vangen water op én bieden insecten, vogels en andere dieren een plek om te leven. Ook de aanleg van een grote vijver is goed voor de biodiversiteit. De planten aan de oevers zuiveren het water. En het regenwater? Dat gaat niet direct naar het riool, maar wordt naar de bodem geleid.
Meer aandacht voor circulariteit
Om circulariteit ook in toekomstige projecten een plek te geven, hebben we als gemeente sinds de zomer (2024) de Duurzaamheidsleidraad voor bouwen. Daarin stellen we regels aan het bouwen en verbouwen van gebouwen op het gebied van circulariteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit en energiegebruik.
Lees meer over woonbuurt Harmonie
Capelle aan den IJssel zet stappen naar een circulaire economie in 2050. Samen zorgen we dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen en dat afval niet meer bestaat. Dit doen we door onze spullen langer te gebruiken, te repareren en een tweede leven te geven. Zo wordt oud altijd weer nieuw.