Afvallen van afval

Bij goede voornemens hoort afvallen. Bij groene voornemens denken we ook aan afval: zorg voor minder afval. Vooral wegwerpplastic kan echt minder. Gebruik een eigen waterfles, een eigen koffiemok en een herbruikbare boodschappentas voor naar de supermarkt. En kies vaker voor niet-voorverpakte producten. Eten halen of bestellen? Neem je eigen pan of bakje mee.

Tip! Het Afvalfonds heeft een gratis inzamelsysteem voor winkels, scholen en kantoren.

Bespaar water

Een Dry January qua watergebruik is het hele jaar een goed voornemen. Bijvoorbeeld door korter te douchen. Een minuut minder bespaart u jaarlijks zo’n 6.000 liter water. Of vang het water op voordat het douchewater warm is. Prima om planten mee te bewateren. Ook regen kunt u opvangen in een regenton of gieter die buiten staat. Dan hoeft u geen schoon drinkwater te gebruiken voor de planten buiten.

Zorg voor een groene tuin

Een tuin of balkon is sowieso goed voor u: bezig zijn met groen ontspant. Veel mensen kiezen voor een tuin vol tegels vanwege minder onderhoud. Maar dat klopt niet. Zoveel werk is een tuin vol groen niet. Minder vaak grasmaaien is alleen maar goed voor de beestjes in de tuin. Laat planten en bloemen de vrije loop gaan om een wilde tuin te creëren. Daarbij zorgt een groene tuin voor verkoeling in de zomer.

Tip! Als u een tuin heeft: doe mee met project Pientere Tuinen

Wandelen en opruimen

We blijven even buiten. Meer bewegen is ieder jaar een van de meest genomen goede voornemens. Ga lekker wandelen en combineer dit met een rondje zwerfvuil opruimen. Bij Pannenkoekenhuis Petit Restaurant in het Schollebos haalt u een emmer en grijper. Bij terugkomst met een emmer vol zwerfafval krijgt u een gratis kopje koffie of thee. Een kleine daad met een groot resultaat!

Isoleer uw huis

Door uw huis te isoleren brengt u de energierekening omlaag. Daarnaast verbetert het wooncomfort en het is goed voor het milieu. U kunt hiervoor subsidie aanvragen.

Kleine maatregelen die kunnen helpen zijn tochtstrips op ramen en deuren, radiatorfolie achter de verwarming en isolatie om de verwarmingsbuizen. Zorg dat gordijnen niet voor de verwarming hangen. Leg in de winter een vloerkleed neer en houd deuren dicht. Zo ontsnapt er geen warmte.

Koop minder (nieuw)

Het kopen van nieuwe spullen heeft een enorme milieu-impact. Denk dus wat minder in nieuw en wat meer in tweede kans. Vooral bij kleding telt dit. De kledingindustrie is de tweede meest vervuilende industrie ter wereld. Tweedehands koopt u via Marktplaats, de kringloopwinkel en via apps. Als u iets nieuws wil kopen, bedenk of er eventueel een duurzamer alternatief is. Geef meubels een likje verf of ruil of deel met buren, vrienden en familie. En is iets stuk, repareer het dan of ga naar het Repair Café. Ook goed voor uw portemonnee!