Door te stoppen met het kopen van spullen die u eigenlijk niet nodig heeft, bespaart u op het gebruik van grondstoffen. Dat doet u bijvoorbeeld zo: 

  • Gebruik een waterfles, herbruikbare beker of lunchbox als u op pad gaat in plaats van wegwerpbekers en plastic zakjes.  
  • Leen of deel spullen van vrienden, buren of familie. Een ladder, heggenschaar of tent heeft u bijvoorbeeld maar enkele keren in het jaar nodig.  
  • Ga eens naar de bibliotheek of speel-o-theek om boeken en speelgoed te lenen.  
  • Huur spullen. Als u gaat klussen, is er bij een bouwmarkt vaak klusmateriaal te huur.   
  • Kies voor spullen van goede kwaliteit, van duurzame materialen of die makkelijk te repareren zijn.  
  • Kies voor producten die zuinig omgaan met energie. Check het energielabel van bijvoorbeeld een koelkast of vaatwasser.  

Spullen langer gebruiken

Spullen gaan langer mee als u er zuinig mee omgaat. Zijn ze kapot? Dan repareert u ze. Bijvoorbeeld via het Repair Café (link naar Repair Café). Bent u op een kast uitgekeken? Misschien past die met een lik verf weer (op een andere plek) in uw huis. Gaat u iets kopen? Kijk eerst bij een tweedehands winkel. Wilt u iets niet meer gebruiken? Verkoop het dan, zet het in de buurtapp of breng het naar een kringloopwinkel voor een tweede kans.  

Materialen hergebruiken

Zijn spullen niet meer te repareren of te gebruiken? Gooi ze dan weg op de juiste manier: in de juiste afvalbak of bij een inleverpunt. Of breng kapotte spullen naar de milieustraat.