In de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 is afgesproken dat de Energieregio in 2030 2,8 tot
3,2 TWh aan hernieuwbare energie uit zon en wind opwekt. Begin 2025 bedroeg de opwek van duurzame energie uit wind en zon in de regio 1,77 TWh. Om de doelstelling te halen zou in vijf jaar tijd ruim 1 TWh extra bij moet komen – vergelijkbaar met de bouw van 58 windmolens of de aanleg van 1.150 tot 1.400 hectare aan zonneparken.
Ontwikkeling duurzame elektriciteit valt stil
De uitdaging is groot: het aantal geplande projecten neemt af en beschikbare ruimte voor nieuwe wind- en zonneprojecten is in deze dichtbevolkte regio schaars. Co-voorzitter en wethouder van Leidschendam-Voorburg Marcel Belt: “In al onze gemeenten moeten we alles op alles zetten om de energie-doelstellingen te halen. Niet alleen om klimaatverandering tegen te gaan, maar ook om te zorgen dat er genoeg energie is voor (nieuwe) huizen en bedrijven en energie zo betaalbaar mogelijk te houden. De regio werkt hard aan oplossingen voor andere, schonere vormen van verwarming van huizen en bedrijven. Daarin zijn we goed bezig. Maar de opwek van schone elektriciteit stokt. We moeten ons met zijn allen veel meer bewust zijn van het belang van zonne- en windenergie en daar vanuit alle gemeenten veel harder aan werken.”
Collectieve warmte
De afgelopen twee jaar werd ook op het gebied van collectieve warmte intensief samengewerkt
door 21 gemeenten, de provincie Zuid-Holland en vier waterschappen. De regionale
samenwerking rond warmteclusters en de energie-infrastructuur krijgen steeds meer vorm.
De ambitie is groot: het streven is om in 2035 zo’n 330.000 woningen en 2.500 hectare
glastuinbouw aan te sluiten op een warmtenet. Eind 2024 stond de teller op 112.000
woningen en 800 hectare glastuinbouw.
Oproep aan het Rijk
De Energieregio Rotterdam Den Haag roept de landelijke overheid en de politiek al geruime
tijd op tot snelle besluitvorming over wetgeving van collectieve warmtenetten. De goedkeuring van de Wet Collectieve Warmte door de Tweede Kamer is daarin een belangrijke volgende stap.
Deze wet biedt gemeenten, bedrijven en gebruikers duidelijkheid om de vraag en het aanbod van energie uit warmte beter op elkaar af te stemmen. Om de warmtetransitie daadwerkelijk te versnellen, is aanvullende financiering nodig. Alleen zo kunnen gemeenten en bedrijven hun bijdrage aan het Klimaatakkoord realiseren.