Het gazon maaien is zo gedaan met een elektrische grasmaaier. Maar dat kost wel stroom. Met een handgrasmaaier door de tuin gaan, is gelijk een workout. Win-win! Plus: het voordeel van een handmaaier is dat het gras gesneden wordt, wat beter is voor het gras. Wie van april tot september regelmatig de robotmaaier gebruikt, is rond de twintig euro aan elektriciteitskosten kwijt. Ook snoeien kan vaak makkelijk met een handschaar in plaats van met een elektrische schaar.

Tuinverlichting op zonne-energie

Een energievreter in de tuin is de verlichting. Vooral als het een lamp is die gaat branden zodra er een kat door de tuin loopt. Gebruik in ieder geval ledlampen. Dat is veel energiezuiniger dan een gloeilamp of spaarlamp. U kunt de tuin ook helemaal zonder stroom verlichten. Probeer eens lampen met een ingebouwd zonnepaneel. Overdag laden ze op en in de avond geven ze licht. Heeft u klassieke tuinverlichting? Stel dan een timer in, zodat de lampen automatisch uitgaan. Dan blijven ze niet onnodig 24 uur per dag branden.

Blijf warm zonder terrasverwarmer

Ook ’s avonds of in het voor- of najaar is het nog fijn om op het terras te genieten met vrienden en familie. Maar vermijd terrasverwarmers, die gebruiken veel energie. Kies liever voor dekens of doe een extra trui aan. Schakel de tuinverlichting uit en zet overal kaarsen voor extra gezelligheid.

Het pompje van de vijver

Een onopvallende stroomslurper is de vijverpomp. Leuk, zo’n romantisch fonteintje of een gezellige waterval. Maar als het kleine pompje het hele jaar door aanstaat, dan kost dat zo’n 200 kWh (90 euro) per jaar. Beperk het aantal ‘vuilmakers’ (de vissen) en kies voor een natuurlijk filtersysteem met planten zoals riet of gele lis. Toch liever een vijverpomp? Ga dan voor een zuinig model. Bespaar door een timer op de pomp te zetten en laat water circuleren tijdens het daltarief van de stroom. Zorg ook altijd dat het pompje en filter goed schoon zijn. Dan gaat er geen capaciteit verloren.

Slimme tuininrichting

Een tuin op het zuiden? Plant daar een boom voor extra schaduw. Zo verlaagt u de temperatuur in huis in de zomer. Een energieverslindende airco is dan niet nodig. In de winter verliest de boom zijn bladeren, waardoor u nog steeds zonlicht en warmte binnenkrijgt.
Plant bij muren die veel wind te verwerken krijgen een haag. Daardoor koelt de muur minder snel af in de winter. Bij muren die veel zon krijgen, plaatst u het struiken die bestand zijn tegen de zon (bv. druivenstruiken). Zo wordt de muur minder snel warm en blijft het binnen koeler.
Kies voor planten die goed tegen de droogte kunnen (vooral op de zonnige plekken). Dat scheelt sproeien en dus water.