Aan het eind van het jaar krijgen veel mensen van hun werkgever een kerstpakket. Niet iedereen gebruikt alles wat daarin zit. Zet de etenswaren in de weggeefkastjes in de Huizen van de Wijk. Of geef het pakket door aan iemand die u kent. Een ander kan wel heel blij zijn met zo’n doos vol feestelijke spullen. Nog een leuk idee: maak zelf een kerstpakket voor iemand die wel een extraatje kan gebruiken. Met houdbaar eten, chocola, kaarsen en mooi verpakt is dit een leuke verrassing.

Versier de boom duurzaam

Wilt u na jaren dezelfde kerstversiering eens wat anders? Misschien kunt u ruilen met buren of kennissen. Of maak van een saaie kerstbal met verf of stiften een heel originele kerstbal. Met een persoonlijke tekst erop, is dit ook een leuk cadeautje. Veel kerstversiering bestaat uit plastic. Het is natuurlijk beter om dat te vermijden. Maak daarom eigen kerstversiering. Met hout, jute en dennenappels komt u al een heel eind. Om kerstversiering een tweede kans te geven, levert u oude kerstversiering in bij de kringloop. Of koop daar uw nieuwe kerstballen. Dat is een stuk beter en goedkoper. Zo houdt u de kerstballen circulair.

Een kerstboom zonder kerstversiering kan natuurlijk ook: alleen een snoer met ledlampjes staat ook mooi. Ledverlichting is zuiniger dan ouderwetse kerstlichtjes. Maar net zo gezellig! Niet thuis? Haal dan de stekker eruit. Zo gebruikt u geen energie. Of kies voor kerstlampjes op batterijen. Vaak zijn de lampjes hiervan zeer zuinig en het bespaart stroom. Lever de lege batterijen in bij een inzamelpunt.

Een kerstboom is natuurlijk niet zo duurzaam. MilieuDefensie zette 5 tips op een rij. Van een echt boom huren tot kunstboom tot zeer creatief bedacht

De mooiste cadeaus zijn duurzaam verpakt

Als het aankomt op cadeaus, staat het geven centraal. Cadeautjes mooi inpakken is natuurlijk leuk, maar het is ook zonde van al dat papier. Bewaar en hergebruik de mooiste papiertjes voor een volgende kerst. Of gebruik cadeautasjes. Die zijn makkelijk te hergebruiken voor het volgende cadeautje! Nog een idee uit Japan: gebruik mooie doeken. Furoshiki heet dat. Niet alleen prachtig, maar ook nog eens hartstikke duurzaam.

Lees onze tips voor duurzame kerstcadeaus

Het hele team van duurzaam Capelle wenst u alvast een fijne en duurzame kerst toe en een heel voorspoedig en groen 2023!