Laten we duidelijk zijn: Earth Overshoot Day is geen feestdag. Deze dag symboliseert iets. Namelijk dat we teveel natuurlijke hulpbronnen gebruiken: water, voedsel, vezel, hout, koolstof en land. Ook overschrijdt de capaciteit van de uitstoot van broeikasgassen van de aarde. “We rekken de grenzen van wat ecologisch mogelijk is. Als we deze planeet nog als thuis willen blijven beschouwen, is er een ongekende schaal van aanpassing en herstel nodig”, aldus Dr. Lewis Akenji van het Global Footprint Network.
Wat betekent dit?
Mensen gebruiken net zoveel ecologische hulpbronnen alsof we op 1,71 aardes zouden leven. Wat we op dit moment van de aarde vragen, is niet houdbaar. De gevolgen van deze ecologische overvraging zijn duidelijk zichtbaar in ontbossing, overbevissing, bodemerosie, verlies van biodiversiteit en de toename van CO2 in de atmosfeer. Dit laatste leidt tot klimaatverandering, extreme weersomstandigheden en mislukte oogsten. Gelukkig zijn er oplossingen. Iedereen kan meehelpen door duurzamer te leven.
Hoe verder in het jaar, hoe beter
Vorig jaar viel Earth Overshoot Day op 1 augustus. Dit jaar dus een week eerder. Dat is niet goed. Er zijn oplossingen om Earth Overshoot Day naar achteren te schuiven. Denk aan verbeteringen op het gebied van steden, energie, voedsel, bevolkingsgroei en natuurbeheer. Een halvering van de wereldwijde CO₂-uitstoot door fossiele brandstoffen zou de datum bijvoorbeeld met drie maanden kunnen verschuiven.
Overshoot Day wordt ook per land berekend. In 2024 viel Dutch Overshoot Day op 1 april en dit jaar op 5 mei. Het gaat dus de goede kant op in Nederland. Global Footprint Network berekende dat het Nederlandse klimaatbeleid onze overvraging met 44 procent kan verminderen in 2030. Hiermee zal Dutch Overshoot Day opschuiven tot eind juni.
We doen het samen
Het is enorm belangrijk dat we blijven nadenken over hoe we de hoeveelheid gebruikte hulpbronnen kunnen verlagen. Duurzame energiebronnen inzetten is goed voor de aarde. En goed voor onze toekomst. We hebben dan minder producten, voedsel en hulp van andere landen nodig. Op die manier helpen we mee om Earth Overshoot Day ieder jaar wat later in het jaar te laten vallen. Samen kunnen we een positieve impact maken en ervoor zorgen dat we binnen de grenzen van onze planeet gaan leven.
Wat u zelf kunt doen
- Eet meer groenten en minder vlees
- Gebruik minder plastic. Neem herbruikbare tasjes en waterflesjes mee onderweg
- Voorkom voedselverspilling door restjes in te vriezen
- Koop producten tweedehands
- Koop lokaal en liever niet online
- Laat de auto wat vaker staan. Reis met de trein of pak de fiets
- Lever oude elektrische apparaten in
- Stap over op groene energie
- Reis binnen Europa met het openbaar vervoer of de auto en niet met het vliegtuig
