Vorig jaar werd er 257,4 miljoen euro ISDE-subsidie aangevraagd. Dak- en vloerisolatie en warmtepompen waren de populairste maatregelen. Dit zorgde voor een energiebesparing van 16% tot 47% per woning.

In 2021 maakten bijna 35.000 woningeigenaren gebruik van de ISDE. In 2022 waren dat er ruim 80.000.

Verhogen budget

Als er zoveel aanvragen binnen blijven komen, redden we het dit jaar niet met 350 miljoen euro. Het bedrag zou dan ruim 110 miljoen hoger uitkomen. Afgelopen jaar moest Rob Jetten, de minister voor Klimaat en Energie, het budget ook meerdere keren verhogen. Half oktober 2022 verhoogde hij het budget met 62 miljoen euro en eind november 2022 met nog eens 35 miljoen euro. Mocht de demissionaire minister het budget dit jaar weer willen verhogen, is dit met de vele aanvragen van dit moment eind september al nodig.

Vanaf 2023 is het mogelijk om een vergoeding aan te vragen voor één maatregel in plaats van twee.
Bekijk deze en meer veranderingen in de ISDE vanaf 2023 

Vraag ook een vergoeding aan

Heeft u een eigen woning en wilt u energie besparen met maatregelen als isolatie, een zonneboiler, een warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet? Bekijk dan of u de vergoeding kunt krijgen via de ISDE.

ISDE voor woningeigenaren

Zakelijke markt

Niet alleen huiseigenaren kunnen gebruik maken van deze vergoeding. Ook bedrijven! In het eerste half jaar van 2022 vroegen bedrijven in totaal 23,8 miljoen euro vergoeding aan. Dit jaar was dat in dezelfde periode al 17 procent meer. Het populairst was vergoeding voor zonneboilers.

Bent u ondernemer en wilt u uw productieproces, gebouw of te verhuren woning verduurzamen? Dat kan! Ook vanuit een VvE kunt u (voor een deel) gebruikmaken van deze regeling.

ISDE voor zakelijke gebruikers en VvE
Meer cijfers zien?