Versoepeling subsidieaanvraag isolerende maatregelen

Tot nu toe konden woningeigenaren via de ISDE alleen subsidie aanvragen voor isolatie vanaf twee of meer maatregelen. Vanaf 1 januari 2023 kan dat ook voor een isolatiemaatregel. Huishoudens kunnen gemiddeld 15% van de kosten die ze hebben gemaakt terugkrijgen. Eén van de voorwaarden is dat deze isolatiemaatregel op of na 2 april 2022 is aangebracht.

Meer tijd voor een subsidieaanvraag

Vanaf 2023 heeft u als woningeigenaar 24 maanden de tijd om uw subsidieaanvraag te doen nadat u uw maatregel heeft laten uitvoeren. Deze termijn geldt alleen voor maatregelen die u vanaf 1 januari 2022 heeft genomen.

Groter vermogen warmtepompen

Het vermogen van warmtepompen die in aanmerking komen voor subsidie gaat omhoog. De warmtepomp mag vanaf 2023 een thermisch vermogen hebben tot 400 kW. Voor geschakelde installaties geldt een gezamenlijk maximum van een thermisch vermogen van 500 kW.

Bekijk de website van overheid voor meer informatie over al deze veranderingen.

0% btw voor zonnepanelen op woningen

Voor de levering en installatie van zonnepanelen voor een woning gold een btw-tarief van 21%. Dit btw-tarief is per 1 januari 2023 naar 0% gegaan.

Op de website van de belastingdienst leest u belangrijkste veranderingen en gevolgen.

Ook voor VvE’s subsidie voor één maatregel

Vanaf 2023 mag voor VvE’s en woningeigenaren ook subsidie worden aangevraagd bij het toepassen van één isolerende maatregel.

Hoe u die kunt aanvragen, leest u op de website van de overheid.