Uit onderzoek blijkt dat in de tweede helft van 2023 41 procent van de Nederlanders een telefoon had van drie jaar of ouder. Dat was in 2020 nog ongeveer een derde. Daarnaast heeft 28 procent van de Nederlanders inmiddels een telefoon van nog geen jaar oud, terwijl dat drie jaar geleden nog zo’n 35 procent was. En dat is goed nieuws.  

Telefoons langer gebruiken

Ieder jaar krijgen telefoons kleine updates en het uiterlijk ervan blijft langer hetzelfde. Daarnaast ondersteunen de fabrikanten de telefoons langer. Apple ondersteunt iPhones zo’n zes jaar en Google biedt ook zeven jaar ondersteuning voor de nieuwe versies van Android. Zo zorgen de fabrikanten dat u een telefoon langer kunt gebruiken. Zelf heeft u daar ook invloed op.  

Koop niet iedere twee jaar een nieuwe telefoon. Als u regelmatig een nieuw toestel wilt hebben, koop dan geen nieuw exemplaar maar kies voor een refurbished telefoon. Dat is een tweedehands telefoon die getest en opgeknapt is. Dat is een duurzame en goedkope keuze, want u hergebruikt een toestel. Een andere optie is om te kiezen voor een sim only abonnement. Daardoor gebruikt u uw huidige telefoon langer. Het is ook goedkoper dan een abonnement, waarbij u iedere twee jaar een nieuwe telefoon mag uitkiezen.  

Langere batterijduur

Een reden om een telefoon te vervangen kan de werking van de batterij zijn. Ga daarom slim om met de batterij. Vroeger gold dat de batterij helemaal leeg moest zijn voordat u hem oplaadde. Voor de huidige batterijen geldt dit niet meer. Die moet u juist opladen voordat deze helemaal leeg is. Zo krijgt de batterij een langer leven.
Een aantal tips:
 

  • Laad de batterij op tot 80%. Leg de batterij weer aan de oplader als die rond de 20% of iets daaronder aangeeft. 
  • Regelmatig bijladen is beter dan in één keer helemaal opladen. 
  • Gebruik liever geen snellader.  
  • Zet batterij-slurpers uit als u ze niet nodig heeft. Denk aan Bluetooth, Locatie, Automatisch draaien en Camera. Kies voor energiezuinige instellingen voor bijvoorbeeld de helderheid van het scherm. 
  • Laad de batterij niet de hele nacht op. Stop de oplader in een timer, die na een bepaalde tijd uitgaat.  
  • Gebruik slimme (en de originele) opladers. Die meten de temperatuur van de batterij.   
  • Houd uw telefoon uit de zon en vermijd vochtige ruimtes. Warmte en waterdruppeltjes in vochtige lucht (bijvoorbeeld in de badkamer) kunnen onderdelen van uw telefoon beschadigen.