In de Operalaan zijn ze al vanuit de verte te zien: vrolijk wuivende zonnebloemen in de voortuin van Gerald Oudman. “We hebben ieder jaar zonnebloemen in de tuin. Deze zijn gegroeid uit zaadjes van vorig jaar”, vertelt Gerald. Hoe het komt dat ze nu zo mega hoog zijn, weet hij ook niet. “We hebben niks bijzonders gedaan. Bij erge droogte een beetje water.” Hij heeft dus geen echte tip voor wie ook zulke hoge zonnebloemen wil kweken. “Begin binnen. En zet ze pas buiten als ze 20 cm hoog zijn.”

Gedeeld tweede

Dat is ook hoe Jacques Lems het aanpakte. Hij en zijn vrouw Marjolein hebben in de Rondedans een zonnebloem van 3,15 meter, Goed voor een gedeelde tweede plaats! “Eerst binnen voortrekken. Belangrijk is dat ze uit de wind staan en dat je ze vast kunt maken ergens aan. Ze kunnen natuurlijk zo om knakken, dat zou zonde zijn.”

Door naar de Paulus Potterstraat waar een zeer uitbundige zonnebloem de hele straat deze zomer opfleurde. Ook deze meet 3,15 meter, vandaar de gedeeld tweede plaats. “Hij staat de hele dag vol in de zon. Ik denk dat dat het geheim is”, vertelt mevrouw Roozendaal. Inmiddels is de zonnebloem zo topzwaar dat er vanaf het balkon een touw is gespannen om de bloem overeind te houden.

Snoepen van zonnebloemen

Sinds eind april konden Capellenaren meedoen aan de zonnebloemwedstrijd in de stad. Met eigen zonnebloemzaad of zaadjes die de gemeente uitdeelde. We willen iedereen bedanken die meedeed aan de wedstrijd. De gele bloemen maakten het straatbeeld vrolijker en vogels konden er lekker van snoepen.

Door de deelnemers aan deze wedstrijd hadden vlinders, bijen, hommels en andere insecten meer mogelijkheden om nectar te eten. Insecten hebben het zwaar, omdat er steeds minder voedsel voor hen is. Ze leven van bloeiende planten die nectar geven, zoals de zonnebloem.

Op naar het voorjaar

Laat uw uitgebloeide zonnebloem staan. In de herfst en winter zijn de pitten voedsel voor vogels. U kunt de zonnebloempitten ook zelf opeten of oogsten om volgend jaar opnieuw te zaaien.

De drie winnaars ontvingen als prijs een biologisch bloembollenpakket. Die bollen kunnen de komende weken worden geplant. In het voorjaar vormt het een kleurrijk geheel én biedt het voedsel aan vlinders, bijen en andere insecten.

Ga voor groen in elk seizoen

Meer groen in uw tuin of op uw balkon is sowieso een goed idee. De gemiddelde Capelse tuin bestaat voor 28% uit groen. Terwijl een groene omgeving op meerdere manieren waardevol is. Het is goed voor dieren, het klimaat en voor ons als mensen. Bomen, struiken, planten en bloemen geven niet alleen kleur, ze maken mensen vrolijk en het zorgt voor minder stress. Groen maakt uw tuin of balkon koeler en groen vangt water op. Dieren zijn er dol op, omdat ze er in leven, schuilen en van kunnen eten. Dus ga voor groen in elk seizoen!