Waarom vind je het zo belangrijk om duurzaam te leven?
Daniëlle vertelt: “Al toen ik klein was, vroeg ik me af of mijn gedrag goed was voor de natuur. Het zit in me. Nu ik een eigen huis heb, is het een mooi project om dat duurzaam te maken. Gelukkig weet ik door mijn werk veel over bouw en isolatie. Als zzp’er isoleer ik namelijk woningen en bouw ik met hout en andere duurzame producten.”

Wat heb je gedaan om je huis duurzamer te maken?
“Toen ik in dit huis kwam wonen heb ik het eerst helemaal kaal gemaakt”, vertelt Daniëlle. “Daarna heb ik overal dubbelglas geplaatst en alle vloeren, binnenmuren en plafonds geïsoleerd. Daardoor hoef ik nu al een stuk minder te stoken. Verder gebruik ik alleen ledlampen in huis. Dat is niet alleen duurzaam, maar scheelt ook snel geld op mijn energierekening. Ik betaal nog maar zestig euro per maand! Het liefst kies ik ook voor spullen van goede kwaliteit. Mijn tv is bijvoorbeeld al zestien jaar oud. Ik verspil dus zo min mogelijk. In mijn tuin heb ik meer planten en een paar insectenhotels neergezet.”

“Ik zie in Middelwatering steeds meer duurzame initiatieven van de grond komen. Steeds meer buren denken bijvoorbeeld na over groene daken. De gemeente geeft hier subsidie voor, dus dat is mooi meegenomen. Voor mijn werk isoleer ik ook een aantal huizen in de buurt. Nu mensen niet op vakantie kunnen, laten ze graag hun huis opknappen.”

Wat wil je nog meer verduurzamen in huis?
“Uiteindelijk wil ik thuis alle energie kunnen opwekken die ik nodig heb”, vertelt Daniëlle. “Dat betekent aan de ene kant energie besparen en aan de andere kant duurzame energie opwekken. Dat laatste wil ik doen met zonnepanelen en een kleine windmolen op mijn dak. Ook wil ik graag een warmtepomp hebben, maar daarvoor moet mijn huis compleet geïsoleerd zijn.”

“Dat is helaas lastig, want mijn huis heeft enkele wanden. Er is dus geen spouw om te isoleren”, legt Daniëlle uit. “Daardoor tocht het behoorlijk. Eigenlijk wil ik graag nieuwe buitenmuren plaatsen, zodat ik die kan isoleren. Maar daarover ben ik nog in gesprek met de gemeente, want dat mag niet zomaar. Als het uiteindelijk lukt, dan willen mijn buurvrouw en ik onze huizen samen verbouwen. We maken twee duurzame voorbeeldwoningen voor de rest van Nederland!”

Je bent ook energiecoach. Wat betekent dat?
“In de krant las ik eens dat er energiecoaches werden gezocht. Toen heb ik direct gereageerd”, herinnert Daniëlle zich. “Ik wil mensen graag helpen om hun huis duurzaam te maken, dus het vak van energiecoach is echt iets voor mij. Helaas ligt het door corona op dit moment stil.

Normaal gesproken kunnen Capellenaren mij thuis uitnodigen. Als coach geef ik hun dan begrijpelijk advies. Op die manier is er veel te winnen, want ik merk dat veel mensen nog niet goed weten hoe ze hun huis duurzamer kunnen maken. Nog maar weinig mensen hebben bijvoorbeeld radiatorfolie achter hun verwarming geplakt. Of ze hebben juist lange gordijnen die voor de verwarming hangen, waardoor de warmte niet de kamer in kan stromen.”

“De meeste mensen die mij uitnodigen, hebben al best veel in hun huis gedaan”, gaat Daniëlle verder. “Als ik hen bezoek, vertellen ze enthousiast over hun ervaringen. Zo krijg ik ook steeds weer nieuwe ideeën, dat is inspirerend. Maar het liefst zou ik ook mensen bereiken die nog niet goed weten hoe ze duurzaam kunnen zijn. Die nog helemaal aan het begin staan.”

Wat vind je van de duurzame initiatieven van de gemeente Capelle?
“Het is fantastisch dat Duurzaam Capelle het Energieloket heeft opgericht”, vindt Daniëlle. “Het brengt geïnteresseerden bij elkaar en dan ontstaan er nieuwe ideeën. Ook stimuleert de gemeente allerlei buurtacties. Dat vind ik positief.”

Heb je nog tips?
“Duurzaam Capelle ondersteunt de verduurzaming van woningen op allerlei manieren. Op dit moment kun je nog gebruik maken van de kortingscode bij de WoonWijzerWinkel. Als je voor minstens honderd euro koopt aan materiaal voor verduurzaming, dan krijg je negentig euro terug. Met die actie heb ik isolatiemateriaal voor mijn dak gekocht. De helft was daardoor gratis!”

Ook benieuwd naar de actie van de WoonWijzerWinkel? Kijk op www.woonwijzerwinkel.nl/capelleaandenijssel/.