Waarom ben je aan de slag gegaan met duurzaamheid bij de VvE?
“Toen ik in ’s Gravenstate kwam was ons appartement in slechte staat”, vertelt Piet. “Samen met mijn zoon hebben we toen de boel eruit gesloopt en opnieuw opgebouwd. Ik merkte toen dat het op verschillende plekken tochtte, vooral onder de ramen. Dat besprak ik met het bestuur van de VvE. We gingen ons verdiepen in isolatie en toen kwamen we op het spoor van Energie Collectief Capelle. We vroegen hun om advies. Zij wezen ons toen op de vele mogelijkheden om te verduurzamen en om dat te financieren.”

Waren alle leden van de VvE enthousiast over de duurzame plannen?
“Toen we de duurzame mogelijkheden voor ’s Gravenstate lieten onderzoeken, bleek er veel te doen. We konden bijvoorbeeld HR++ glas plaatsen, de gangen bij de bergingen en plafonds isoleren, en de puien, voordeuren en rookgaskanalen vernieuwen. Dat is allemaal niet gratis. Daarom hebben we toestemming gevraagd aan onze leden om met dit traject te starten. Gelukkig kregen we ruime steun: van 73 appartementen waren de bewoners aanwezig en driekwart van hen stemde met de plannen in. De gemeente viel van haar stoel van deze cijfers!”

Welke duurzame aanpassingen hebben jullie nog meer laten doen?
“We hebben onder andere zonnepanelen laten plaatsen. Twee soorten; voor algemeen gebruik en voor huishoudens zelf. Voordat we die neerlegden, hebben we ons energieverbruik berekend in de algemene ruimten. Daarvoor zouden we 120 panelen nodig hebben. Met nog ongeveer tachtig panelen voor huishoudens, waar bewoners zichzelf voor konden opgeven, liggen er nu zo’n tweehonderd zonnepanelen op het dak. En dat bevalt goed, want je merkt het maandelijks aan je energierekening.”

Hoe hebben jullie deze maatregelen betaald?
“We hebben hiervoor een lening afgesloten van anderhalf miljoen euro, via een landelijke regeling. Het was fijn dat dit kon, maar je moet je dan wel aan allerlei regels houden. Dat is weleens een puzzel. Op dit moment proberen we ook geld te regelen via het Nationaal Warmtefonds. Gelukkig weten onze penningmeester en ik veel over deze regelingen. We zijn allebei opgeleid als energiecoach en begeleiden ook andere VvE’s.”

Zorgden de werkzaamheden voor veel overlast?
“Dat viel mee, omdat we in verschillende fases werkten. En iedereen was goed voorbereid, want we hielden de bewoners constant op de hoogte van onze plannen en de uitvoering. Over de werkzaamheden hebben we eerst overlegd met de firma Heijmans. Zij regelden onderaannemers en toen zijn er twee bouwplaatsen ingericht bij ons complex. Dat was wel een gaaf gezicht hoor! Toen de schuifpuien met driedubbel glas aan de achterkant werden geplaatst, gebeurde dat met een grote kraan. Ons grasveld lag daarna aan gort, maar dat is nu weer aangeplant.”

Wat hebben de aanpassingen jullie opgeleverd als VvE?
“We hebben deze maatregelen vooral genomen om ons comfort en woonplezier te vergroten. En dat is gebeurd; van bewoners hoor ik dat de temperatuur in huis prettiger is. Ook vinden mensen de lage energierekening fijn. En wat we ook niet moeten vergeten: door dit traject hebben we elkaar een stuk beter leren kennen. Dat vind ik ook waardevol.”

Wilt u ook aan de slag met het verduurzamen van uw VvE? Maar heeft u nog een aantal vragen hoe hiermee te beginnen? Neem dan contact op met Astrid Kennis van de VvE-Helpdesk. Zij is bereikbaar via duurzaam@capelleaandenijssel.nl of 06-2250 9466.