“We vinden duurzaamheid wel belangrijk, maar we zijn er een beetje onbewust ingerold”, vertelt Kees. “We hebben bijvoorbeeld geen auto en houden van vintage. We kopen niet alles nieuw, dat zit in ons DNA.”

Een nieuwe plek voor oude spullen

“Zo hebben we weleens meubels van de straat meegenomen”, vult Wanda aan. “Onze boekenkast stond bijvoorbeeld ooit op een tentoonstelling in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), tegenwoordig Het Nieuwe Instituut. Toen de tentoonstelling voorbij was, zou de kast de container in gaan. We vonden het zonde dat hij weggegooid zou worden. Zo’n kast spreekt ons aan. Niet alleen omdat we hem mooi vinden, maar ook vanwege het verhaal dat erachter zit. Vrienden en familie weten dit van ons: als ze spullen wegdoen, vragen ze soms of wij nog interesse hebben.”

Unieke planken

Het huis van Wanda en Kees is in de jaren dertig gebouwd. Sindsdien is er het een en ander aan verbouwd. De keuken staat nu in een uitbouw. “We hebben de woonkamer iets vergroot door een stuk van de kelderkast bij de woonkamer te trekken”, vertelt Kees. “Daarbij hielden we wat oude vloerplanken over. Daniëlle, voorheen Capelse Energiecoach, gaf ons toen de tip om die planken te hergebruiken. En zo komt het dat we ze tegen onze muur hebben getimmerd en er een nieuwe kelderdeur van is gemaakt. Het staat gaaf met die geschilferde verf erop!” Een paar andere planken hebben een plek gevonden in de boekenkast. “Twee planken komen uit de kelder en drie planken uit Daniëlle’s opslag.”

Een boom in huis

Samen met een aantal mensen uit de buurt onderhoudt Kees af en toe het slotpark iets verderop. “Twee jaar geleden is daar een boom omgezaagd”, vertelt hij. “Normaal gesproken ruimt de gemeente zo’n boom op, maar we hebben gevraagd om hem te laten liggen. Planten, paddenstoelen en dieren kunnen er hun voordeel mee doen. En wij ook!” “Binnenkort krijgen we boven namelijk een wastafel”, vertelt Wanda. “En het wastafelmeubel gaat Daniëlle maken van een stuk van die boom. Dat vonden we wel een heel mooi idee. Een stukje uit het slotpark in ons huis!”

Iets meer groen in de buurt zou mooi zijn, vinden Wanda en Kees. “Bijvoorbeeld door meer geveltuintjes aan te leggen”, legt Wanda uit. “Groen geeft zoveel uitstraling aan een straat. Het is fijn om een park in de buurt te hebben, maar met dat soort vergroening op kleine schaal kunnen we nog veel winnen.”

Ook gemeente Capelle ziet graag meer groene tuinen, gevels en daken. Wist u dat naast het toevoegen van natuur en bijdragen aan de biodiversiteit een groen dak bijvoorbeeld ook voordelen op het gebied van isolatie en opvang van regenwater levert? Hiervoor kunt u subsidie aanvragen! Ga naar www.duurzaamcapelle.nl/subsidies-en-acties voor meer informatie.