Wat heb je gedaan om je huis duurzamer te maken?
“Ik wilde vooral zorgen voor een fijnere temperatuur in huis”, vertelt Abe. “Wij hebben een deel van de garage bij onze woonkamer getrokken, maar het dak daarvan was niet geïsoleerd. Dat heb ik aangepakt. Vervolgens wilde ik het huis op een duurzame manier kunnen verwarmen. Daarvoor heb ik een hybride warmtepomp geïnstalleerd en vloerverwarming aangelegd op de begane grond. Verder heb ik zonnepanelen op het dak laten zetten. Ik merkte meteen verschil in huis, en op de energierekening.”

 Ben je klaar voor stadsverwarming?
“Ik heb een cv-ketel. Die verwarmt het water, bijvoorbeeld voor de douche en de afwas”, vertelt Abe. “Ook voor de verwarming van mijn huis gebruik ik af en toe nog gas. Maar ik heb ook een hybride warmtepomp laten installeren. Een hybride pomp slaat af op momenten dat het gunstiger is om gas te gebruiken. Dan neemt de cv-ketel de verwarming over. En andersom. Zo is de verwarming steeds zo goedkoop en duurzaam mogelijk.”

Tot 2050 gaat Nederland stap voor stap van het gas af, en Capelle dus ook. Veel Capelse wijken worden in de toekomst waarschijnlijk verwarmd met stadswarmte. Abe is hier goed op voorbereid. “Nu is mijn hybride warmtepomp gekoppeld aan mijn cv-ketel”, legt hij uit. “Gelukkig kan de pomp ook worden gekoppeld aan stadswarmte. Dan blijft mijn verwarming dus heel voordelig. Ik hoop dat die stadswarmte ook duurzaam wordt opgewekt.”

 Hoe betaal je zulke duurzame aanpassingen?
“Als ik een duurzame maatregel wil uitvoeren, dan spaar ik daar eerst voor. Ook gebruik ik zoveel mogelijk subsidies en acties van de overheid en andere partijen”, vertelt Abe. “Toen ik zonnepanelen wilde, ben ik bijvoorbeeld naar de WoonWijzerWinkel geweest. Daar kreeg ik nuttig advies.”

“Ook kon ik korting krijgen via mijn werk als voetbaltrainer bij een club met sponsors. Die sponsors hebben af en toe acties voor de medewerkers. Zo boden ze eens een korting van bijna 1500 euro op zonnepanelen. Toen heb ik besloten om mee te doen. Nu heb ik heel wat zonnepanelen op mijn dak. En het mooie aan duurzame maatregelen is: je verdient ze ook weer terug. Ik denk dat ik mijn zonnepanelen in zes of zeven jaar terugverdien.”

“Ik denk na over een lening om verder te verduurzamen”, vertelt Abe. “Sparen betekent veel wachten. Dat is soms niet nodig, want overheden en banken bieden leningen aan voor het verduurzamen van je huis. Misschien is dat in de toekomst interessant voor mij. Het is altijd slim om uit te zoeken wat er financieel haalbaar is.”

Wat wil je nog meer verduurzamen in huis?
“Een groen dak staat nog op mijn lijstje. Want dan blijft mijn huis koeler in de zomer. Ook hebben onze woonkamer en keuken grote ramen. Daar gaat veel warmte door verloren als het buiten koud is”, merkt Abe. “Daarom wil ik HR++-glas laten plaatsen. Ook bij de ventilatieroosters is het vaak koud. Ik wil die vervangen door zogenaamde warmte-terugwin-installaties. Die warmen de lucht op die naar binnen komt. Dat scheelt in verwarming, maar is vooral prettig voor onszelf.”

Benieuwd hoe jij je huis kunt verduurzamen? Kijk op duurzaamcapelle.nl voor meer informatie over duurzaam verwarmen, groene daken, subsidies en meer. Of bezoek de WoonWijzerWinkel voor ideeën en advies.