Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor deze rijdende winkel?

“Voordat we deze bus hadden, waren we allebei met heel ander werk bezig”, vertelt Tessa. “Ik ben fotograaf en werkte ook in de horeca. Anne werkte bij een groot bedrijf met schepen, in de planning en organisatie. Maar we wilden graag iets gaan doen met onze interesse voor duurzaamheid. En we zagen een gat in de markt voor een winkel zonder afval.”

“Wij verkopen allerlei boodschappen: van rozijnen en pasta tot koek en kruiden”, legt Anne uit. “Onze klanten nemen hun boodschappen mee in hun eigen bakjes, potten of bussen. Daardoor hoeven wij geen plastic of papier om de producten heen te doen. Dat scheelt een hoop afval en is heel duurzaam!”

Wat is het voordeel van een bus in plaats van een winkel op een vaste plek?

“Eerst wilden we een ‘gewone’ winkel beginnen, maar door corona veranderden we van gedachten”, vertelt Tessa. “We besloten een bus om te bouwen tot SRV-wagen. En dat bevalt nog steeds goed. We zijn mobiel en kunnen onze plannen gemakkelijk aanpassen. Ook kunnen we met een bus dichterbij mensen komen, in de wijk. Daardoor hoeven zij niet met hun bakjes de hele stad door. Hebben ze een bakje te weinig bij zich? Dan schieten ze snel even hun huis in en zijn ze zo weer terug. Dat is heel makkelijk.”

Anne: “Onze bus rijdt op groengas, een brandstof die voor weinig CO2-uitstoot zorgt. Dat maakt onze bus extra duurzaam. Mensen hoeven ook niet met hun eigen auto naar een vaste winkel toe te rijden.”

Wat verkopen jullie allemaal?

“We verkopen veel verschillende producten”, vertelt Anne. “Onder andere havermout, rijst, muesli, gemengde noten, abrikozen en pasta. We kopen alles in bij leveranciers die zich inzetten voor een betere wereld. Dus onze producten zijn biologisch en zo duurzaam en eerlijk mogelijk. Onze koffie is bijvoorbeeld ook fair trade: alle mensen die eraan meewerken krijgen een eerlijk loon.”

“We letten erop dat alles toch betaalbaar blijft voor onze klanten”, vult Tessa aan. “Want we willen goed eten voor iedereen bereikbaar houden. Qua prijs proberen we tussen de Albert Heijn en de Ekoplaza in te zitten. We merken dat onze klanten al gewend zijn om biologische boodschappen te halen, dat scheelt.”

Wat zijn jullie ambities voor de toekomst?

“We hopen dat onze verkoop stijgt en dat we straks fulltime voor onze zaak kunnen werken. En mocht het heel goed gaan, dan willen we in de toekomst ook graag uitbreiden. Meerdere bussen, of toch een winkel ergens op een vaste plek, wie weet. We bekijken steeds wat er mogelijk is.”

Ben je ook benieuwd naar de rijdende winkel zonder verpakkingen? Potjes en Deksels rijdt vaste routes door Capelle aan den IJssel. Je vindt hun routes en hun producten op hun website: https://www.potjesendeksels.nl.