Midden in Zero Waste Week en met Nationale Grondstoffendag op 7 september is dit een mooi moment om weer te benadrukken hóe belangrijk het hergebruik van grondstoffen is. We willen zo min mogelijk tot geen afval en schadelijke emissies in de lucht, bodem en het water. Daarom moeten we grondstoffen langer (her)gebruiken

In Nederland, en ook in Capelle, werken we toe naar een Circulaire Economie. Dat is een rondgaande kringloop van materialen. En daar hoort circulair gedrag bij zoals: zo min mogelijk nieuw kopen, zo lang mogelijk met dingen doen, repareren wat kapot is en spullen delen. Dat scheelt u geld en het scheelt dat er geen nieuw product gemaakt hoeft te worden. Win win!

Een heel praktisch voorbeeld: wist u dat een oud matras uit veel waardevolle grondstoffen bestaat? Van het textiel, foam en metaal worden nieuwe producten gemaakt. Zonde als dit in de verbrandingsoven belandt. Dan gaan al die waardevolle grondstoffen verloren.

Tips voor een leven met minder afval

Tip 1. Maak compost voor uw tuin. Meng gras en gft met takjes, stro en bladeren. Zet de compostbak of hoop in de halfschaduw. In het voorjaar even omscheppen en uitspreiden in de tuin.
Tip 2. Gebruik regenwater voor uw planten. Vang het op met een regenton. Of zet een gieter in de tuin of op het balkon.
Tip 3. Ga eens shoppen bij de kringloopwinkel. Leuk en voordelig.
Tip 4. Laat uw tosti-ijzer, koffieapparaat of fiets repareren bij het Repaircafé.
Tip 5. Breng kapotte elektrische apparaten naar het afvalbrengstation.
Tip 6. Lever uw oude mobiele telefoon in voor hergebruik.
Tip 7. Gebruik geen plastic tassen of flesjes en neem uw eigen herbruikbare tas en waterfles mee.
Tip 8. Koop kwaliteit kleding. Een t-shirt dat u na drie keer wassen kan weggooien, is zonde. Koop liever een item van betere kwaliteit dat lang meegaat.
Tip 9. Gat in uw kleding? Vaak kunt u prima gaatjes dichtnaaien.
Tip 10. Gaat u verbouwen? Gebruik dan de materialen die uw weggooit. Een oude laminaatvloer kan een hele leuke tafel worden.
Tip 11. Deel spullen die u niet vaak gebruikt. De buren hebben een boor, u heeft een ladder, een ander heeft een snoeischaar. Samen helpen we elkaar. Er zijn ook apps voor het delen van auto’s, fietsen of elektrische scooters.
Tip 12. Lever afval gescheiden in.
Tip 13. Bewaar uw koffieprut; uw tuinplanten zijn er blij mee.
Tip 14. Gebruik alles van uw groente en fruit. Het een kunt u volledig opeten. Van het ander maakt u bijvoorbeeld een heerlijke soep. Hierdoor spaart u het milieu en op uw portemonnee.