E-sigaret, powerbank, elektrische step, warmtekussen, veel speelgoed. Elektrische apparaten, losse batterijen en accu’s mogen niet bij het gewone afval. Lever ze altijd apart in. Zo gaat de batterij niet kapot. Onderdelen van de batterij kunnen dan worden hergebruikt. Een oude batterij levert waardevolle metalen op. Dat helpt bij het duurzamer maken van onze economie.

Waar lever ik mijn batterijen en kleine apparaten in?

  • Blokker, Centrumpassage 23, Capelle aan den IJssel
  • Handyman, Koperwiek 60, Capelle aan den IJssel
  • Albert Heijn, Centrumpassage 27, Capelle aan den IJssel
  • Jumbo, Koperwiek 24, Capelle aan den IJssel

Ook goed om te weten: als u een nieuw apparaat koopt, dan mag u de oude altijd inleveren voor recycling. Dit geldt ook voor online aankopen.

Meer weten?

Heeft u vragen over de campagne?
Meer weten over afval scheiden?
Antwoorden over afval in Capelle aan den IJssel vindt u op de website van Irado 
Lees meer over het inleveren van batterijen en kleine apparaten met een batterij

Inleveren is veilig

Het apart inleveren van elektrische apparaten voorkomt dat batterijen beschadigen. Ze kunnen dan voor brand kunnen zorgen. Een batterij is niet gevaarlijk. Maar wel als de vuilnisauto een batterij kapot maalt. Dan kan een batterij spontaan gaan branden. Batterijen zijn de inzameling van huishoudelijk afval de belangrijkste bron van branden. Lever een batterij of apparaat met batterij dus apart in. Dat is veilig.

Kijk hieronder voor de 5 meest gestelde vragen:

1. Waarom moeten we elektrische apparaten en losse batterijen en accu’s apart inleveren?
Alle elektrische apparaten (met en zonder batterijen) en losse batterijen en accu’s moeten altijd apart ingeleverd worden zodat ze op een veilige manier gerecycled kunnen worden. Zo kunnen we de materialen hergebruiken voor nieuwe, dat is wel zo duurzaam. Ook wordt hiermee de kans op branden bij afval- en recyclebedrijven verkleind. Batterijen lopen namelijk een grotere kans op beschadiging op wanneer ze niet apart worden ingeleverd, en daarmee ontstaat het risico dat ze brand veroorzaken. Houd ze dus apart en lever ze in bij de inleverpunten.

2. Wat gebeurt er met mijn ingeleverde elektrische apparaten, losse batterijen en accu’s?
Alle ingeleverde elektrische apparaten en losse batterijen worden veilig en zo goed mogelijk gerecycled. Op deze manier kunnen we de waardevolle materialen opnieuw gebruiken. Dat is wel zo duurzaam. Gaat u een elektrisch apparaat met batterij inleveren en kunt u de batterij eenvoudig zelf verwijderen? Lever beide dan apart in bij de inleverpunten.

3. Waar kan ik mijn elektrische apparaten met batterijen en losse batterijen inleveren?
Elektrische apparaten (met en zonder batterijen) kunt u inleveren bij één van de vele inleverpunten van Wecycle. Oude losse batterijen kunt u inleveren bij één van de vele inleverpunten van Stibat. Dat kan heel eenvoudig bij uw lokale supermarkt, bouwmarkt of de milieustraat.

4. Moet ik de batterij uit het elektrische apparaat halen?
Dat mag mits de batterij eenvoudig en veilig te verwijderen is. Moet u er veel moeite voor doen? Laat de batterij dan zitten, deze wordt dan verwijderd door een machine of door specialisten. Zij zorgen ervoor dat iedere batterij op een veilige manier wordt verwijderd.

5. Kan mijn elektrische apparaat een tweede leven krijgen?
Ja, dat kan. Geef uw elektrische apparaat een tweede leven door deze in te inleveren via één van de volgende initiatieven: www.watismijnapparaatwaard.nl of www.repaircafe.org. In Capelle aan den IJssel zijn twee Repair Cafés. Lees ook: Handig: ga naar het Repair Café met uw oude apparaten.