Wethouder Afval Marc Wilson is blij met de extra service: “Oude matrassen belanden nog vaak bij het grofvuil. Door ze apart in te zamelen kan het oude matras nog gerecycled worden. Hiermee voorkomen we dat de oude matrassen verbrand worden als restafval. Met de Byewaste ophaalservice maken we het de Capellenaar heel makkelijk! En zo reduceren we de hoeveelheid restafval: een van de doelstellingen uit ons Capelse Afvalactieplan. Minder restafval is beter voor het milieu én de portemonnee!”
De opgehaalde matrassen worden naar de milieustraat gebracht. Daar haalt RetourMatras alle matrassen op voor recycling. Zij zamelen alle soorten en maten matrassen in. De enige voorwaarde voor het recyclingproces is dat de matrassen droog zijn.
Hoe het werkt
Capellenaren die hun oude matras kwijt willen kunnen in de Byewaste-app een geschikte dag en tijd kiezen. En op de gekozen ophaaldag buiten voor de deur aanbieden. Hiervoor hoeft men niet thuis te blijven. Het is wel belangrijk dat de matrassen droog worden aangeboden, dus bij regenachtig weer moet een matras binnen gehouden worden tot het ophaalmoment. Natte matrassen kunnen namelijk niet worden gerecycled. De ophaalservice van Byewaste is gratis.
Waarom matrassen scheiden?
Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Veruit de meeste belanden in de verbrandingsoven. Dat betekent dat zo’n 24.000 ton aan matrasmaterialen verloren gaan. En dat is zonde. Door te recyclen worden de schuimlagen uit de matrassen verwerkt in onder andere ondertapijt, judo- en turnmatten, meubelen en isolatiemateriaal. Het textiel krijgt een tweede leven als poetslap, tas of kleding. Metalen uit de matrassen worden ook opnieuw gebruikt.