Blaadjes in de borders in de tuin kunt u het best laten liggen. Het vormt een isolerende laag rond de planten. Zo zijn ze beter beschermd tegen de vorst. De bladeren zorgen ook voor een compostlaagje in de tuin. Dit geeft (gratis!) voeding aan de bodem en daar zijn uw planten blij mee. Maar let op: de laag bladeren mag niet te dik worden. De grond neemt dan geen zuurstof meer op. Een laag van 10 centimeter is het maximum.
Gras vol blad
Bestaat uw tuin voor een deel uit gazon? Op het gras kunt u bladeren beter niet altijd laten liggen. Wegharken hoeft echter niet. Als u het blad versnippert met de grasmaaier, zakken de verkruimelde stukjes blad tussen het gras. En dit zorgt (net zoals bij de planten) voor voeding voor de bodem. Hierdoor hoeft u in het voorjaar minder te bemesten.
Blad zorgt voor leven
Ook dieren zijn blij met blaadjes. Kijk eens in de tuin onder een struik waar nog een hoop blad ligt; daar zit leven in! Pissebedden, duizendpoten, soms zelfs lieveheersbeestjes. Insecten houden van deze warme, vochtige plekken waar ze kunnen overwinteren. En wat te denken van vogels en egels, die weer af komen op de insecten die verstopt zitten onder het blad. Op deze manier zorgt u zelf voor meer biodiversiteit in het kleine stukje natuur rondom uw huis.
Bladkorven
Als gemeente laten we ook op (veilige) plekken wat meer bladeren liggen. Omdat dat goed is voor de natuur. Maar natte herfstbladeren op de stoep en op straat kunnen in het najaar voor overlast en gladheid zorgen. Daarom hebben we ‘bladkorven’ in de stad geplaatst. Capellenaren kunnen hier bladeren van de straat en de eigen tuin in verzamelen en daarmee overlast voorkomen.
De bladkorven zijn alleen bedoeld voor bladeren. Takken, snoeiafval, groenteresten en ander plantmateriaal zijn niet toegestaan. De bladeren krijgen namelijk een tweede leven als bladmulch, een speciaal soort bodembedekker. Om dit te kunnen maken mag er alléén maar blad in de korf zitten. We legen de bladkorven regelmatig.