Groei in goede banen leiden

De verwachting is dat het aantal elektrische voertuigen op de weg de komende jaren fors gaat groeien. Daarom werken we aan een dekkend, toegankelijk, betaalbaar en veilig netwerk van laadpalen:

  • Dekkend: we willen dat bestuurders nooit lang hoeven te zoeken voor ze een laadpaal tegenkomen.
  • Toegankelijk: laadpunten moeten voor iedereen eenvoudig te gebruiken zijn. Daarom streven we ernaar dat de laadpalen zoveel mogelijk hetzelfde gebruikt kunnen worden.
  • Betaalbaar: wij zorgen ervoor dat laadsessies betaalbaar blijven.
  • Veilig: iedereen moet zijn of haar elektrische voertuig veilig kunnen laden en gebruiken. Dit gaat zowel over fysieke veiligheid als digitale veiligheid.

Aantallen laadpalen

Momenteel staan er in de gemeente ongeveer 272 laadpalen, met twee laadpunten per laadpaal. Daarnaast zijn er 17 snellaadpunten bij onder andere tankstations. In 2025 zijn ongeveer 570 laadpalen nodig voor het groeiende aantal elektrische personenauto’s en bestelwagens. In 2030 zijn ongeveer 900 laadpalen nodig.

Spelregels

Opladen op uw privéterrein

Laad uw auto op op uw eigen terrein. Het is niet meer toegestaan om uw aansluiting in de openbare ruimte te leggen. Mensen kunnen over de snoeren struikelen en zich bezeren. Ook is het niet toegestaan een openbare parkeerplek te claimen als privé-parkeerplaats waar u zelf een laadpunt hebt gecreëerd.

Haal uw auto weg na het laden

Langer dan nodig gebruikmaken van een laadpunt is niet de bedoeling. Gelukkig geldt maar voor 3% van de laadsessies dat deze langer dan 24 uur zijn aangesloten op een laadpunt.

Laadpaal aanvragen

Aanvragen van laadpalen verloopt via www.laadpaalnodig.nl.

Bekijk het laadpalenbeleid 2024

Het laadpalenbeleid van 2023  is onveranderd van kracht, medio 2024 verwachten we een herziening. Wilt u meer lezen over het laadpalenbeleid? Download dan het beleidsdocument hieronder.

Laadpalenbeleid Capelle aan den IJssel 2023-2024