In de avondschemering komen vleermuizen tevoorschijn en gaan op jacht naar muggen en andere insecten. Misschien doen ze dat ook wel bij u in de tuin? De aanwezigheid van vleermuizen is een goede graadmeter voor hoe duurzaam en natuurrijk een buurt is. De verspreiding van vleermuizen te onderzoeken, organiseert de Zoogdierenvereniging de Vleermuistuintelling van 24 tot en met 26 mei.

Er leven bijna twintig vleermuissoorten in Nederland. Zo’n vijf daarvan kunt u in uw tuin waarnemen. Het gaat om de gewone dwergvleermuis, de laatvlieger, de gewone grootoorvleermuis, de watervleermuis en de rosse vleermuis. Hulp nodig bij de herkenning? Check dan de handige Vleermuizenzoekkaart.

Zo werkt het

Ga tijdens de tellingsdagen buiten zitten vanaf zonsondergang totdat het donker is. Zoek daarvoor een plek met vrij zicht op een stuk hemel zodat u de vleermuizen ziet vliegen. Liefst ook met zicht op een boom of wat struiken, want daar vliegen vleermuizen graag dichtbij. Noteer hoeveel vleermuizen u tegelijk hebt gezien en van welke soort. Geef de aantallen door via tuintelling.nl/tellingen.