Ons klimaat verandert. Dit betekent nu al dat we vaker met stevige regenbuien te maken hebben dan in de vorige eeuw. Deze periodes worden inmiddels ook afgewisseld met periodes van droogte. We moeten omgaan met dit nieuwe klimaat. En dat doen we door goed voorbereid te zijn en anders om te gaan met water. Dit wordt klimaatadaptatie genoemd.

Europees programma STAR2C’S
De oorzaken van veranderende klimaat houden niet op bij onze landsgrenzen. De aanpak van de overlast dus ook niet. Vandaar dat ‘Brussel’ een Europees programma heeft opgezet: STAR2Cs (two seas / twee zeeën). Via dit programma leren diverse gemeenten uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Nederland van elkaars aanpak. De gemeenten leren van elkaars maatregelen en, minstens zo belangrijk, zij leren van elkaar hoe bewoners en bedrijven het best worden betrokken bij de plannen en de besluiten die worden genomen. En hoe er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de initiatieven en ideeën die vanuit de samenleving komen. Lees meer over het Europese programma.

Project WaterWeg in Capelle
In de Arica in Capelle vindt in 2019 groot onderhoud plaats. De gemeente Capelle start dan gelijk het project Waterweg. Hiermee wordt gekeken naar klimaatbestendige maatregelen om wateroverlast en tekort aan water te voorkomen. Capelle doet mee met dit Europese programma vanwege de hoge grondwaterstand die we hier kennen. Het project in Capelle wordt betaald met een financiële bijdrage uit het STARS2Cs programma van de Europese Unie. Ervaringen die in de Arica worden opgedaan, kunnen vervolgens elders in Capelle en zelfs in heel Europa worden toegepast.

Vragen over het project WaterWeg? Laat het ons weten via duurzaam@capelleaandenijssel.nl. 
Meer informatie over de werkzaamheden in de Arica en de waterweg vind je op: www.capellebouwtaandestad.nl/waterweg.

Logo Star2Cs