Zonnepanelen maken altijd het beste van elke situatie. Zowel bij bewolkt weer als bij koudere temperaturen. Ook bij indirect zonlicht slaan zonnepanelen elk beschikbaar straaltje licht op. Nu de dagen langer en zonniger worden, staat de zon ook nog eens hoger aan de hemel. Maak slim gebruik van zonne-energie en uw zonnepanelen leveren nog meer op.

Tip 1. Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn

De stroom die u zelf opwekt, kunt u gratis gebruiken. De zon schijnt vooral overdag. Dus zorg dat u overdag de meeste stroom gebruikt. Zet daarom overdag grote elektrische apparaten aan. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser, de wasmachine en de was droger. Overdag niet thuis? Veel apparaten hebben tegenwoordig startuitstel. Zo profiteert u toch van zonuren. Rijdt u in een elektrische auto? Laad deze dan bij voorkeur ook overdag op, met uw eigen opgewekte stroom. Als u overdag zoveel mogelijk stroom gebruikt, wordt het net niet extra belast met energie die u teruglevert.

Wist u dat RTL 4 op vrijdag een energieweerbericht heeft? Handig, omdat u met dit weerbericht informatie krijgt over de invloed van het weer op onder meer zonnepanelen, windmolens en het gebruik van groene stroom.

Tip 2. Gebruik energie verspreid over de dag

Het aantal zonnepanelen verschilt per huishouden. Op het ene dak passen er maar zes, op een ander huis liggen er soms wel 21. Liggen er net genoeg op het dak? Spreid dan het energieverbruik over de dag. Dus niet de wasmachine en droger aan, en daarbij ook nog gaan stofzuigen. Let bij de aankoop van nieuwe apparaten ook op de hoeveelheid stroom die ze verbruiken. Voorkom zogenaamd sluipverbruik. Laat apparaten niet onnodig aan staan, bijvoorbeeld een tv die op stand-by blijft staan.

Tip 3. Overweeg zonnepanelen op het oosten en/of westen te plaatsen

Het lijkt het meest logisch om zonnepanelen op het zuiden te plaatsen. Toch hoeft dat niet zo te zijn, volgens Netbeheer Nederland. Energie van zonnepanelen die op het oosten en/of het westen gericht zijn, wordt over het algemeen efficiënter gebruikt. De opbrengst is wel iets lager dan van panelen op het zuiden. Maar de productie van stroom sluit beter aan op het verbruik. Zonnepanelen gericht op het zuiden pieken namelijk rond 12 uur ’s middags. Veel mensen zijn dan niet thuis en verbruiken dan weinig stroom. Zonnepanelen op het oosten leveren in de ochtend de meeste stroom. Zonnepanelen op het westen wekken veel stroom op aan het eind van de dag. Iets om rekening mee te houden!

Tip 4. Stap over op elektrisch

De elektriciteit die uzelf op wekt, hoeft u niet af te nemen. Gebruik dus zoveel mogelijk stroom in plaats van gas. Heeft u nog een gasfornuis? Vervang deze door een elektrische kookplaat. Heeft u (tuin) gereedschap met een benzinemotor, zoals een grasmaaier of heggenschaar? Vervang deze door een model met een snoer of accu.

Verder kunt u zonnepanelen optimaal benutten door ook elektrisch te verwarmen. Houd er wel rekening mee dat er rond 18.00 uur ’s avonds minder zon wordt opgewekt. Ook in de winter, als mensen hun huis elektrisch willen verwarmen, is de opwek van zonnepanelen lager dan in de zomer.

Tip 5. Meten is weten

Een omvormer is nodig om de energie die zonnepanelen opwekken om te zetten in bruikbare stroom. De meeste omvormers hebben een app waarmee u op uw telefoon of tablet kunt aflezen wat de zonnepanelen opbrengen. Door deze te bestuderen, leert u onder welke omstandigheden er stroom wordt opgewekt. Wat doen de zonnepanelen op een dag vol regen of bij een bewolkte lucht? Zo profiteert u nog beter van tip 1.