Onze energierekening stijgt, we moeten nu minder afhankelijk worden van gas uit Rusland en we willen klimaatverandering tegengaan. Daarom gaan we nú meer en sneller energie besparen. Kijk wat jij thuis kunt doen. Nu meteen en om je voor te bereiden op de komende winter met goede isolatie. Zet ook de knop om. Zo gebruiken we in een handomdraai veel minder energie. We geven je vier simpele tips om mee aan de slag te gaan.

Houd de zonwering overdag omlaag

Je huis blijft langer koel als je zonwering aan de buitenkant van je huis gebruikt. Dit werkt 2 keer zo goed als zonwering aan de binnenkant. Op deze manier hoeft de ventilator of airco minder aan; dat scheelt energie en geld.

Tip! Geen buitenzonwering? Een schaduwdoek is snel en makkelijk op te hangen. Ook planten tegen of rondom je huis zorgen voor verkoeling.

Gebruik een ventilator in plaats van airconditioning

Wordt het binnen te warm? Gebruik dan een ventilator om af te koelen. Die gebruikt minder energie dan een airco.

Rekenvoorbeeld: bij 200 uur koelen bespaar je €60

Tip! ’s Avonds ramen en deuren open zetten helpt je huis goed afkoelen aan het eind van de dag.

Douche niet langer dan 5 minuten

80% van je warmwatergebruik stroomt door je douche. Bespaar water en geld door niet langer dan 5 minuten per keer te douchen. Stap extra zetten? Douche minder vaak en installeer een waterbesparende douchekop.

Besparing tot wel €130 per jaar

Droog was aan de waslijn

Droog de was in de zon in plaats van in de wasdroger. De was droogt gratis en energiezuinig aan de waslijn. Plus buiten is je was sneller droog bij goed weer.

Besparing tot €100 per jaar

Tip! Droog je je was binnen? Zet dan een raam open; dan wordt de lucht niet te vochtig.

Ga voor meer tips naar www.zetookdeknopom.nl

 

Bron: Rijksoverheid, www.zetookdeknopom.nl