Wethouder Geissler overhandigde de box bij het Energieloket op het Amnestyplein. Hier konden huurders de afgelopen anderhalf jaar hun Energiebox ophalen en een adviesgesprek inplannen. Het aanvragen van een Energiebox kan niet meer, het aanvragen van een adviesgesprek kan nog wel, via duurzaamcapelle.nl. Tijdens zo’n gesprek bekijken de energiecoach en huurder samen het energieverbruik, waarna de coach praktische tips geeft om het verbruik te verlagen.

Buurt voor buurt langsgegaan

“We zijn buurt voor buurt langs alle huurders gegaan”, zegt Sheri Isidora, coördinator van de energiecoaches. “Huurders ontvingen eerst een brief om de Energiebox aan te vragen en daarna brachten we de boxen langs. Ook boden we mensen die nog niet hadden gereageerd een box en een gesprek aan. Zo bereikten we in sommige wijken wel zestig procent van de huurders. Uiteindelijk heeft vijfendertig procent van alle sociale huurders een box gekregen. We hebben in totaal 1.130 adviezen met een box gegeven en 4.035 losse boxen bezorgd.” Hoeveel er precies per huis is bespaard, is lastig in te schatten. “Als je al zuinig leeft, is de besparing kleiner dan als je flink stookt of vaak in bad gaat.” Gemiddeld besparen Capellenaren € 285,- per jaar als zij de tips van de coaches opvolgen.

“Het is behaaglijker binnen”

Het advies van de coaches werd positief ontvangen. Een huurder sprak over een inspirerend gesprek: “We hebben de lampen vervangen door ledverlichting, isolatiemateriaal bij de voordeur aangebracht, de vriezer ijsvrij gemaakt en we letten nu ook op sluipverbruik. Daarnaast hebben we een aantal ruiten beplakt met een Tesa Thermo cover. Vooral dit laatste werkt echt heel goed, is onze indruk. De condens op de ruiten is verdwenen en het is behaaglijker binnen.”

Hopen op blijvende verandering

“We merkten dat het vooral in de tweede helft van dit jaar heel hard ging. Dat is ook wel begrijpelijk met de hoge energieprijzen en de winter in aantocht. Veel bewoners wilden wel naar hun eigen gewoontes kijken. Moet de verwarming op 22 graden of is 19 ook comfortabel? Doordat de coaches verschillende tips geven, kan iedereen zelf kiezen welke ze opvolgen. Ik hoop op een blijvende verandering”, aldus wethouder Geissler. “En als vervolg op de Energieboxen beginnen we komende week met het Winteroffensief, voor inwoners met een laag inkomen, hoge energielasten en een slecht geïsoleerd huis. Teams van Energieklussers komen langs en helpen deze Capellenaren met het plaatsen van bijvoorbeeld tochtstrips, raamfolie en ledlampen en geven meteen tips om nog meer energie te besparen.”