Wist u dat er vaak meer eten wordt verspild dan we denken? Gemiddeld zo’n 33 kilo per persoon per jaar. Voor alle Nederlanders samen zijn dat 23 miljoen maaltijden per week. Zonde, want er wordt veel energie gestoken in ons eten. Het wordt verbouwd, gekweekt, verwerkt, vervoerd, gekoeld, verwarmt en verpakt. Dan is dat voor niets geweest. Daarom is het belangrijk om zo min mogelijk eten te verspillen.
Ga slim om met uw (voorraad) eten
Door precies te kopen wat u nodig heeft, op maat te koken en eten op de juiste manier te bewaren, voorkomt u dat u eten moet weggooien. Dat is beter voor het klimaat én uw portemonnee. Verspilling voorkomt u ook door te koken wat eerst op moet en door te weten hoe u met houdbaarheidsdatums omgaat.
Kopen
- Kijk wat u nog in de voorraadkast, koelkast en vriezer heeft liggen, voordat u boodschappen doet. Zo weet u wat u in huis heeft en wat als eerste op moet. Gebruik producten die snel op moeten als basis voor een nieuwe maaltijd.
- Maak een planning en boodschappenlijstje. Zet op uw lijstje de hoeveelheden erbij. Dan weet u precies wat u nodig heeft en voorkomt u dat u teveel eten koopt. Door vooruit te plannen hoeft u minder vaak boodschappen te doen.
- Veel supermarkten hebben een schap met ‘verspil-me-nietjes’. Dit zijn producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten en met veel korting verkocht worden.
- Heeft u toch te veel ingekocht? U kunt producten doneren aan de voedselbank in Capelle. Daar krijgen mensen die onder de armoedegrens leven een goed, gezond voedselpakket.
Koken
- Kook uw maaltijd op maat. Hoeveel personen eten er mee van de maaltijd? Zijn het grote eters of heb je ook kleinere porties nodig?
- Meten is weten. Gebruik een weegschaal, koffiekopje of maatbeker voor bijvoorbeeld de juiste hoeveelheid pasta, couscous, rijst of saus.
- Wilt u ideeën voor recepten die u op tafel zet? In de gratis receptenapp Slim Koken van het Voedingscentrum vindt u ruim 2.000 recepten. Daarin staan recepten met de producten uit de Schijf van Vijf. Bij de zoekopdracht kunt u aangeven voor hoeveel personen het recept moet zijn. En u geeft er dieetwensen aan, zoals vegetarisch of zonder melk of caloriearm. Zet de recepten die u wilt maken op het ingebouwde boodschappenlijstje. De ingrediënten die u al heeft, haalt u er gemakkelijk af.
Bewaren
- Bewaar het eten op de juiste plek en op de juiste temperatuur. Zo blijft het langer goed. De bewaarwijzer van het Voedingscentrum geeft aan of u een (geopend) product het beste bewaart in de voorraadkast, koelkast of vriezer. Ook geeft de bewaarwijzer aan hoe lang het eten goed blijft.
- Check regelmatig wat u aan eten en drinken in huis hebt en let daarbij op de houdbaarheidsdatum. Producten met een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) kunt u beter niet meer opeten na de datum. Gebruik of vries het in vóór of op deze datum. Producten met een ‘ten minste houdbaar tot’- datum (THT) kunt u veilig eten kort na de datum. Bijvoorbeeld melk en yoghurt. Ongekoelde producten met een THT-datum kunt u vaak een tijd na de datum nog veilig eten. Zoals ongekookte pasta en rijst. Check wel door te kijken, ruiken en een beetje te proeven of het nog goed is.
- Verzamel restjes in de koelkast bij elkaar op een vaste plek. Zet de producten die eerst op moeten vooraan.
- Red uw restje. Verwerk restjes uit de koelkast of vriezer in een nieuwe maaltijd. Bijvoorbeeld in een omelet, roerbakgerecht, salade, soep of quiche.
- Bewaar restjes in een afgesloten bakje. Dan beschermt u het tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. In de koelkast blijven de meeste restjes 2 dagen goed, in de vriezer zijn ze meestal 3 maanden houdbaar.
- Eten over? Vries het in, eet het de andere dag als lunch of geef het weg aan iemand anders, bijvoorbeeld uw buren.
- Wilt u het eten toch weggooien? Doe dit dan niet bij het restafval, maar bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Dan wordt er compost en groen gas van gemaakt.