Het energielabel voor woningen geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Een pand met label A is zeer energiezuinig. Label G betekent minst energiezuinig. A++++ is het hoogst haalbare. Isolatie, ventilatie, verwarmingssystemen bepalen het label. Ook het gebruik van duurzame energiebronnen telt mee. De overheid stelde vast dat woningen per 2030 geen label E, F of G meer mogen hebben.

Is een energielabel verplicht?

Wilt u uw huis verkopen of verhuren, dan heeft u een energielabel nodig. Daarvoor moet u bij een energieprestatie-adviseur zijn. Die bekijkt het huis en meet dingen op. Bijvoorbeeld hoeveel ramen een huis heeft, wat voor glas het is en hoe groot de gevel is.

U krijgt een rapport met energieprestaties van de woning. Hierin staan ook tips om het energieverbruik te verlagen. Zo’n label is tien jaar geldig. Woningen met energielabel A leveren gemiddeld 10 procent meer op bij verkoop, dan dezelfde woning met label D.

Kocht u dit jaar een woning met een energielabel E of F? Sinds 1 januari 2023 bent u verplicht om die score binnen vijf jaar te verhogen naar label D.

Hoe kom ik van energielabel F naar C?

Hoe lager uw label, hoe makkelijker het is om te verbeteren. Begin met isoleren. Daarmee kunt u een aantal klassen overslaan. Zowel vloer-, dak- en spouwmuurisolatie zorgt voor meer wooncomfort. Ook bespaart u fors op uw energierekening. Met alleen vloerisolatie gaat u van energielabel F naar energielabel E. Dat kost niet eens zoveel moeite. Veel kunt u zelf doen. Of vraag hulp bij onze energiecoaches.

Maar welke maatregel is voor uw woning en situatie het meest geschikt? Doe de gratis online HuisScan van het Regionaal Energie Loket (REL). Lees meer over energiebesparende maatregelen en over onder andere een stappenplan. Er zijn ruim 450 vakspecialisten aangesloten bij Regionaal Energieloket. De gegevens vindt u hier.

* Vergelijkingssite Independer berekende deze cijfers, met gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Met deze maatregelen wordt uw lagere energielabel een C (of nog beter)