Houd de warmte vast

Hoe blijft uw woning warm zonder de thermostaat hoog te zetten? Plaats een tochtstrip over de brievenbus of langs de deurposten. Doe isoleerfolie achter de radiatoren, zodat de warmte kan reflecteren. Schijnt de zon? Doe de ramen dicht en de gordijnen open. Dat scheelt overdag een paar graden. Als het donker wordt, doe dan de gordijnen dicht. Dat houdt de kou voor een groot deel buiten.

Gooi ‘s ochtends kort de ramen open

Het klinkt vreemd, maar door de ramen open te gooien verdwijnt de vochtige lucht uit huis en komt daar droge lucht voor in de plaats. Doordat droge lucht veel sneller opwarmt dan vochtige lucht, bespaart u dus stookkosten.

Geef radiatoren de ruimte

Zorg dat er ruimte is rondom de radiatoren. Zo kunnen deze hun warmte goed kwijt. Zet uw bank dus minimaal 20 centimeter van de radiator af en zorg ervoor dat er aan de onderkant ook ruimte is (bijvoorbeeld bij een bank op pootjes). Leg ook geen spullen op de radiator, zorg dat er geen vensterbank of gordijn boven hangt en – hoe lelijk de radiator ook is – gebruik geen radiatorombouw.

Verwarm alleen de ruimte waar u bent

Waarom zou het hele huis verwarmen als u maar één kamer gebruikt? Bijvoorbeeld als u thuiswerkt. Verwarm alleen ruimtes waarin u op dat moment bent en houd de tussendeuren gesloten. Zo stookt u niet onnodig en bespaart u honderden euro’s per jaar.

Houd de oven open

Een cake gebakken of pizza opgewarmd? Laat de oven na gebruik openstaan. Zo verspreidt de warme lucht zich door de ruimte. Een fijne temperatuur zonder extra te stoken.

Gebruik een thermoskan

Als u water kookt voor thee, gebruikt u vaak teveel water en dus onnodig veel energie. Gebruik daarom een thermoskan, hier houdt u meerdere kopjes thee in warm. Liever koffie? Vul de thermoskan met koffie en zet het apparaat meteen uit na het koffiezetten.

Stap over op ledlampen

De dagen worden steeds korter, dus de lampen gaan eerder aan. Heeft u nog halogeen- of gloeilampen in huis? Vervang deze dan door ledlampen. Daarmee bespaart u zóveel CO2 dat het zelfs beter is voor het milieu om ze direct te vervangen. Ze gebruiken tot 90 procent minder stroom en gaan ook veel langer mee. Dat bespaart veel!

Zorg voor warme voeten

Een goede tip om niet uw huis, maar uzelf warm te houden: zorg voor warme voeten. Als u koude voeten heeft, is de rest van uw lichaam dat ook. Dus zorg voor lekkere warme sokken en sloffen! Heeft u een gladde vloer? Leg een kleed op de plekken waar u veel bent, zoals onder de eettafel of de zithoek. Toch weer wat extra warmte. En met een dekentje op de bank kan de verwarming een graadje lager. Daarmee bespaart u wel 7 procent op het gasverbruik!

Tweedehands herfstgarderobe

Na de zomer is het tijd voor warmere kleding. Haal eerst kleding van zolder vóór u nieuwe items koopt. Grote kans dat daar fijne truien en vesten bij zitten, die u vergeten was. Denk ook aan kringloopwinkels, Marktplaats en Vinted.

Laatste tip: steek kaarsjes aan

Licht, warmte en gezelligheid. Zonder energie te gebruiken! Het is geenszins een vervanging van een cv-ketel, maar toch: een theelichtje geeft ongeveer 30 watt hitte af. Een aantal aangestoken kaarsen kan een kleine ruimte op een winterse dag een stuk behaaglijker maken. En het staat nog gezellig ook.