Het is voorjaar en dat betekent dat we de tuin klaar kunnen maken voor de komende maanden die hopelijk veel zon en warmte brengen. Deze tijd biedt een mooie gelegenheid om de tuin, het balkon of de straat te vergroenen en te verduurzamen. Daarom wordt van 12 tot en met 18 april de Week van de Groene Tuin gehouden met elke dag groene én duurzame tips.

Zeven dagen, zeven tips

Tijdens de Week van de Groene Tuin krijgen tuin- en groenliefhebbers tips waarmee ze aan de slag kunnen gaan. Die tips zijn verdeeld in de volgende onderwerpen:

  1. Ontsteen je tuin: Tegels vervangen door groen in je tuin is goed voor het klimaat en de natuur. In een groene tuin heb je minder wateroverlast, is het koeler in de zomer en een groene tuin is goed voor allerlei dieren, insecten en vogels.
  2. Geef je tuin een gezonde bodem: In een rijke en luchtige voedingsbodem groeien en bloeien planten goed. Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder snel ze ziek worden.
  3. Plant en zaai: Denk goed na over welke planten waar in je tuin het beste tot hun recht komen. Als planten op de juiste plek staan, hebben ze minder onderhoud en water nodig, en zijn ze minder vatbaar voor plagen en ziektes.
  4. Stimuleer de biodiversiteit: Een groene tuin of groen balkon is aantrekkelijk voor allerlei beestjes die vaak helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Vogels en egels eten plaagdieren zoals slakken, en lieveheersbeestjes doen zich te goed aan bladluizen. Bijen helpen bij de bestuiving van planten en hebben van het vroege voorjaar tot de late herfst voldoende bloemen nodig.
  5. Maak je omgeving klimaatbestendig: Een groene (gevel)tuin, groen balkon of groendak werkt verkoelend in periodes van hitte. Bovendien zorgt een groene tuin voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen.
  6. Voorkom plagen en onkruid: Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder snel ze ziek worden. Zo voorkom je onnodig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Onkruid kun je vaak makkelijk verwijderen met je handen, een schoffel en een schepje. Het beste wapen om onkruid te voorkomen: zorg dat je geen stukken kale grond in je tuin hebt en bedek de bodem met planten.
  7. Duurzaam onderhouden, inrichten en gebruiken: Een goed onderhouden tuin of balkon ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook goed voor het milieu. Als je de tuin slim inricht, heeft je tuin niet veel onderhoud nodig. Gereedschap gaat langer mee als je het na gebruik goed schoonmaakt.

De tips staan uitgebreid omschreven en met een video ter verduidelijking op de website www.weekvandegroenetuin.nl.