De maatregel geldt voor zelfstandige woningen. Bijvoorbeeld een appartement met een blokaansluiting via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Daarnaast ook voor niet zelfstandige woningen (een kamer in een studentenhuis of woonzorgflat). Vanaf 25 april kan de contracthouder van de blokaansluiting de tegemoetkoming voor de huishoudens aanvragen. Meestal is dat een VvE, woningcorporatie of verhuurder. U hoeft niets zelf aan te vragen. Verhuurder Havensteder heeft bij de nieuwe bedragen al rekening gehouden met deze maatregel.

Prijsplafond

Deze maatregel hoort bij het prijsplafond. Het doel is een lagere rekening voor energie. Voor mensen met een eigen contract voor energie werkt het prijsplafond al. Voor blokaansluitingen was dat nog niet geregeld. Nu wel.

Hoeveel geld eerste helft 2023?

De bedragen verschillen per situatie en gelden voor de eerste helft van dit jaar.

Zelfstandige woning (appartement)
• Heeft u blokgas of -warmte? Dan krijgt u € 786,45.
• Heeft u blokelektriciteit? Dan krijgt u € 731,13.

Niet zelfstandige woning (kamer in studentenhuis of zorgflat)
• Heeft u blokgas of -warmte? Dan krijgt u € 329,28.
• Heeft u blokelektriciteit? Dan krijgt u € 307,63.

Heeft uw woning blokverwarming én -elektriciteit? Dan gelden beide bedragen. Het geld wordt aan de verhuurder of VvE uitbetaald.

In november en december 2022 kregen mensen met een eigen energiecontract € 190. Dit zit in deze bedragen. In het bedrag voor elektriciteit zit € 380 bij zelfstandige woningen en € 160 bij onzelfstandige woningen.

Tweede helft 2023

De bedragen voor het tweede deel van het jaar zijn nog niet bekend. Dat bepaalt het Rijk later. Het hangt af van de energieprijzen in de komende tijd.