Door aan dit project mee te doen, wil de gemeente Capellenaren stimuleren om hun tuin te vergroenen. Dat is beter voor het klimaat.

Wethouder Sjoerd Geissler: “Een groene tuin is goed voor de verschillende planten en dieren in een tuin, ook wel de biodiversiteit genoemd. Daarnaast zorgen groene tuinen voor meer verkoeling. Op warme dagen loopt de temperatuur namelijk hoger op in tuinen met veel tegels. Een groene tuin kan flinke regenbuien en water(overlast) beter opvangen dan een tuin met tegels. En wie wordt nu niet vrolijk van een groene tuin? Kortom, allemaal redenen om de tuin groener te maken. Het Pientere Tuinen project helpt de deelnemers daarbij.”

Gegevens, tips en informatie voor een slimme en groene tuin

De bodemsensor verzamelt gegevens over de temperatuur en vochtigheid van de bodem van de tuin. Het gaat hierbij om zowel groene tuinen als tuinen met veel tegels. De gegevens worden gebruikt voor een driejarig onderzoek. De deelnemers zien alle gegevens in een eigen digitaal portaal ‘Mijn eigen Pientere Tuin’. In het portaal krijgen de deelnemers persoonlijke tips om hun eigen tuin groen(er), klimaatbestendig(er) en slim in te richten.

Inwoner Martijn Sander: “Ik heb in mijn tuin al een groene erfafscheiding, regenwateropslag onder de grond en biologische insectvriendelijke plantjes. Door mee te doen aan het project Pientere Tuinen hoop ik mijn tuin nog beter te kunnen aanpassen op alle weertypen en dus slimmer en groener te maken.”

Wethouder Sjoerd Geissler: “De deelnemers helpen om de stad groener en gezonder te maken. Dit kunnen we als gemeente niet alleen. We hebben de Capellenaren nodig om hun tuin zo in te richten zodat die warmte, droogte en wateroverlast aankan. Wij zorgen dat we de openbare ruimte geschikt maken om de gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen. Zo maken we samen Capelle aan den IJssel groener.”