Gratis bekers voor koffie to go mogen vanaf volgend jaar al niet meer. “Voor consumptie onderweg en afhaal geldt per juli 2023 dat een bedrag betaald moet worden voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen”, aldus de staatssecretaris. Dat bedrag komt boven op de prijs van de drank of maaltijd.

Dat geldt ook voor bekers die van papier lijken, die vaak worden gebruikt voor koffie to go. Hier zit namelijk ook een laagje plastic in. Het komt erop neer dat er geen plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik meer gratis mogen worden meegegeven bij een hapje of drankje.

Alle maatregelen zijn een voortvloeisel uit de Europese Single-Use Plastics-richtlijn. Door deze richtlijn hebben alle Europese lidstaten sinds 3 juli 2021 maatregelen genomen om de impact op het milieu van de tien meest gevonden plastic wegwerpproducten op stranden te verminderen. Zo gingen eerder al de gratis plastic tasjes in de ban, evenals plastic rietjes en roerstaafjes.

Afwasbare mok en bord worden uitgangspunt

In de nieuwe regels voor minder plastic wordt onderscheid gemaakt tussen eten en drinken ter plaatse en onderweg (afhaal en bezorging). “Bij consumptie ter plaatse wordt per 2024 herbruikbaar servies het uitgangspunt”, aldus de staatssecretaris. Voorbeelden daarvan zijn de afwasbare koffiemok voor op kantoor en het bord in de kantine.

Voor zorginstellingen geldt een uitzondering. “Wanneer het echt nodig is, kunnen bedrijven ervoor kiezen bepaalde plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken”, schrijft Heijnen. Die moeten dan wel voor minimaal drie kwart ingezameld worden voor recycling.