Sjoerd Geissler, wethouder duurzaamheid: “Door deze pilot testen we of we kunnen besparen op het verbruik van grondstoffen. We gebruiken de nog bruikbare onderdelen opnieuw. De versleten delen vervangen we en zo zijn de ondergrondse containers weer zo goed als nieuw. Op deze manier hoeven we minder volledig nieuwe containers te kopen. Ook kost het ons ongeveer de helft per container minder. Deze circulaire werkwijze past goed binnen de stappen die we als gemeente zetten om Capelle duurzamer te maken.” 

Grootste deel opnieuw te gebruiken

In Capelle aan den IJssel staan ondergrondse containers voor restafval, papier, glas en GFT. In totaal gaat het om 1.600 ondergrondse containers. Aan het einde van de levensduur moeten deze allemaal een keer vervangen worden. Uit deze pilot blijkt dat van de meeste van de tien containers het grootste deel nog bruikbaar is. Denk aan de stalen bak in de grond, de trommel voor de vuilniszak en het huisje daaromheen. Vooral de bewegende en losse onderdelen moeten worden vervangen. Zoals hijsstangen, kettingen en drukstangen voor de kleppen. 

Reinigen, inspecteren, opknappen, keuren

Medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt geven de containers een opknapbeurt. Ze reinigen en inspecteren alle onderdelen. Roest wordt van de bodemkleppen verwijderd. Ook krijgen de kleppen een nieuwe zinken beschermlaag. Het huisje wordt gestraald en gelakt. Vervolgens worden de containers weer in elkaar gezet en gekeurd.  

Sjoerd Geissler: “Met een nieuw en fris uiterlijk, na een technische check én met een veiligheidsnormering is de ondergrondse container op de Rietkraag klaar voor een nieuw leven. Ook de andere negen containers krijgen dit jaar weer een plek in Capelle aan den IJssel. Volgend jaar doen we dit opnieuw met tien andere ondergrondse containers in de stad.” 

 

Capelle aan den IJssel zet stappen naar een circulaire economie in 2050. Samen zorgen we dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen en dat afval niet meer bestaat. Dit doen we door onze spullen langer te gebruiken, te repareren en een tweede leven te geven. Zo wordt oud altijd weer nieuw.